Antonio Gutereš FOTO: Kremlin.ru

Gutereš pozvao na dijalog u Venecueli

Antonio Gutereš FOTO: Kremlin.ru
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na "dijalog u Venecueli da bi se sprečila eskalacija koja bi dovela do katastrofe".

"Nadamo se da je dijalog moguć da bi se izbegla eskalacija koja bi vodila u sukob koji bi bio katastrofalan za stanovništvo i region", rekao je Gutereš u intervjuu.  

Venecuelanski opozicionar Huan Gvaido se juče proglasio za predsednika zemlje, prkoseći tako izabranom predsedniku Nikolasu Maduru.  

"Suverene vlade imaju mogućnost da odluče šta žele", naveo je Gutereš govoreći o priznavanju jednog od njih dvojice za legitimnog lidera.  

SAD i njihovi saveznici u regionu, počevši od Brazila i Kolumbije, priznali su Gvaida. EU je pozvala da se čuje "glas naroda" Venecuele i zatražila "slobodne" izbore, ali nije priznala samoproglašenog vršioca dužnosti predsednika. EU ne priznaje ni Madura.  

Gvaido se za predsednika proglasio pred desetinama hiljada pristalica koje u Karakasu demonstriraju protiv Madura, čiji drugi mandat ne priznaju SAD, EU i veći broj latinoameričkih zemalja.  

Pristalice i protivnici Madura su izašli na ulice širom Venecuele, a tenzije su velike. Prema navodima nevladinih organizacija, od utorka je život izgubilo 13 ljudi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara