Ilustracija FOTO: Pexels

Hakeri oteli nalog najveće švedske stranke i promovisali kriptovalute

Ilustracija FOTO: Pexels
Tviter nalog Socijaldemokratske stranke Švedske, najveće političke stranke u Švedskoj iz čijih redova je i njihov premijer Stefan Levin, preuzeli su hakeri, koji su iskoristili tu kratkotrajnu priliku da objave više lažnih vesti, prenela je Sveriges Television AB.

Između ostalog, napisali su da je danas bitkoin postao nacionalna valuta Švedske:

"Ukinuli smo švedsku krunu i zamenili je bitkoinom, vreme za kupovinu!", glasi tvit. 

PROČITAJTE  JOŠ:

Zatim su objavili da je Švedska legalizovala kanabis, a onda i da je premijer Stefan Levin dao ostavku da bi otišao u vojsku. Uz to, postovali su i statuse protiv migranata.

Na kraju su promenili i ime naloga, te je umesto naziva Socijaldemokratska stranka, nalog preimenovan u Bitkoin Demokrate. Obrisali su simbol Socijaldemokrata i umesto njega stavili logo bitkoina.

hakovannalogsvedskesocijaldemokratske%20stranke
FOTO: Printscreen @socialdemocrat

Kada su administratori povratili kontrolu nad svojim nalogom, obrisali su sve lažne tvitove. 

Tužilaštvo i policija pokrenuli su istragu, ali zasad nisu utvrdili motiv napada. 

Ovo nije prvi put da hakeri preuzmu neki zvanični nakog kako bi promovisali kriptovalute. Tako su prošle godine, oteli Tviter nalog Google G Suite koji je u to vreme imao preko 800.000 pratilaca. Meta napada bila je i kompanija Target, koja se bavi trgovinom metalom u SAD, kao i izdavačka kuća Pantheon Books, kojoj su promenili ime u Elon Musk, po poznatom biznismenu i milijarderu, koji često služi kao mamac za kripto prevare. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara