Hakeri sprečavaju online nastavu u Hrvatskoj

Foto: Pexels

Već prvog dana po uvođenju kućne nastave u Hrvatskoj, organizovanoj usled opasnosti od širenja korona virusa, deo sistema našao se pod hakerskim napadom, prenosi portal 24sata.hr.

Iako se nastava preko TV kanala HRT 3 i SPTV odvijala normalno, virtuelnom sistemu AAI@EduHr nije se moglo pristupiti zbog hakerskog, preciznije DDoS napada.

"Sistem se nije skroz srušio ali mu je smanjen kapacitet. Nije dobro što postoje neodgovorni pojedinci koji doslovno sa devijantnim i idiotskim ponašanjem  prave probleme", ocenila je ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, i dodala da policija već ispituje slučaj.

U Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži (CARNET) su nastavu na daljinu pripremali protekle dve nedelje, pišu lokalni mediji, dok ta organizacija navodi da se broj logovanja na sistem gotovo usedmostručio od prošle nedelje.

Osim problema sa hakerima u pojedinim školama dolazilo je i do zastoja sa intenet konekcijom, jer neke škole još uvek koriste žičani internet.

Dok sistem ne proradi u potpunosti, nastavnici u školama moraće da dolaze na svoja radna mesta i tako onlajn komuniciraju sa učenicima. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara