Herbalajf kažnjen sa preko 123 miliona dolara zbog podmićivanja zvaničnika

Foto: Wikimedia/Herbalife Nutrition

Multi-level marketing kompanija "Herbalajf nutrišn" moraće da plati kaznu od 123,3 miliona dolara zbog podmićivanja medija i državnih službenika u Kini, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD, a prenosi Rojters.

Vlasti navode da je Herbalajf u periodu od 2007. do 2016. godine podmićivao kineske zvaničnike putem novca, raznih oblika zabave, plaćenih obroka i putovanja, sa ciljem dobijanja dozvola za prodaju, ali i kako bi smanjili nadzor ili kako bi suzbili negativne vesti iz državnih medija o toj kompaniji.

Američka firma, koja se bavi prodajom i plasiranjem prehrambenih dodataka, postigla je nakon tri godine procesa sporazum o priznavanju krivice sa tužilaštvom.

Zakon o koruptivnim praksama u inostranstvu sprečava firme koje posluju u inostranstvu da podmićuju strane državljane ili organizacije.

Kina je 2016. godine činila 19 odsto prihoda kompanije, koji su te godine iznosili 4,49 milijardi dolara.

Herbalajf je 2006. godine, kada su počeli da podmićuju kineske zvaničnike, na tom tržištu ostvarivao svega 7 odsto svojih globalnih prihoda.

Prošle godine, Herbalajf se nagodio sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti (SEC) oko plaćanja kazne u iznosu od 20 miliona dolara, zbog obmane investitora po pitanju svog poslovanja u Kini.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara