Hiljade veb-stranica širom Evrope i Balkana ugašeno zbog prodaje falsifikovane robe

Foto: Pixabay

Više od 20.000 veb-stranica zatvoreno je zbog prodaje falsifikovane robe širom EU i zapadnog Balkana, piše portal Bankar.

U okviru zajedničke akcije Europola, Eurojusta, Interpola i nacionalnih centara za kontrolu intelektualne svojine pod nazivom IOS, zatvoreno je 21.910 onlajn "prodavnica", koje su nudile nepostojeće ili falsifikovane proizvode.

Zaplenjeni su različiti proizvodi, od falsifikovanih farmaceutskih proizvoda, preko piratskih filmova ili softvera, do ilegalnog prenosa TV signala i muzike, vrednog više od 2,5 miliona evra.

Zaplenjeno je 22.614 kozmetičkih artikala, 22.042 dodataka za mobilne telefone, 69.657 bočica parfema, 8.929 komada odeće, 7.480 kutija deterdženta i 4.800 kutija kondoma.

Operacija je izvedena u 26 zemalja sveta od toga 15 u EU i tri u regionu i to u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Ovo je jedanaesta operacija u okviru operacije IOS, koja je započela 2014. godine u sklopu vladinih napora da „Internet učini sigurnijim mestom“.

Pored policijskih i pravnih mera, Zavod EU za intelektualnu svojinu sprovodi kampanju za informisanje građana o rizicima i načinima kako da se zaštite od kupovine falsifikovanih proizvoda na mreži, pod nazivom „Don’t F *** (ake)Up“.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara