Hladan tuš za region: VW još ne traži alternativu za fabriku u Turskoj

Nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) ostaje pri svojoj odluci da novu fabriku u Turskoj, ali nastavlja da pažljivo posmatra ofanzivu koju Ankara sprovodi na severu Sirije, kazao je direktor proizvodnje te firme Andreas Tostman.

List Handelsblat prenosi da VW ne razmatra alternativne lokacije za novu fabriku vrednu  1.5 milijardi dolara, da su planovi za samo odloženi, te da će svoju konačnu odluku zasnivati na daljem razvou situacije na terenu.

Nemački mediji su ranije preneli da je auto-gigant zabrinut da bi moglo da dođe do narušavanja korporativne reputacije u slučaju da otpočnu sa izgradnjom fabrike u Turskoj u trenutku kada ona sprovodi ofanzivu protiv Kurda u Siriji. Tu operacije kritikovali su i zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Vest da izgradnja fabrike u Manisi, četrdesetak kilometara od Izmira, biti odložena političari i mediji u regionu su tumačili kao novu šansu za dovođenje važnog investitora na Balkan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči sastankom sa ministrom privrede Nemačke Peterom Altmajerom da Srbija nema prednost članstva u EU koje imaju Bugarska i Rumunija, ali da te države „ne mogu da ponude subvencije koje mi možemo".

Pre toga, Bugarska je izrazila spremnost da skoro udvostruči subvencije koje nudi Folksvagenu kako bi ta kompanija otvorila fabriku u toj zemlji, isto kao i Vlada Rumunije koja je navodno već otpočela razgovore sa VW o investiranju u tu zemlju.

U međuvremenu je i  Večernji list preneo da će i Hrvatska ući u trku za investiciju, pozivajući se na izvore iz hrvatskog ministarstva prvrede.

Nova fabrika koja bi trebala da proizvodi Pasate nove generecije i modele Škode Superb trebalo bi da ima maksimalni godišnji proizvodni kapacitet od 300.000 vozila, a početak proizvodnje u Turskoj se planirao za 2022. godinu.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara