FOTO: Hardt

Holanđani pretekli Ilona Maska: Razvijaju sistem za putovanje 1000 km/h

FOTO: Hardt

Holandska startap firma Hardt prva je na svetu počela sa testiranjem futurističkog modela transporta koji potencijalno omogućava putovanje brzinom i do 1000 kilometara na sat, piše portal Business Insider.

Radi se o takozvanom hajperlup (hyperloop) hipotetičkom sistemu, koji bi funkcionisao tako što bi se putnici u vagonima u obliku kapsule vozili kroz specijalno dizajnirane cevi.

Sistem bi bio sposoban da prevozi putnike velikom brzinom zahvaljujući kombinaciji negativnog pritiska i magnetne levitacije. S obzirom na brzinu, mogao bi biti alternativa kratkim letovima, piše Business Insider.

Ideju za ovaj metod prevoza popularizovao je osnivač kompanije Tesla Ilon Mask 2013. godine, nakon čega su brojni naučni instituti i preduzetnici, uključujući vlasnika Virdžina Ričarda Brensona, izrazili nameru da naprave hajperlup sistem.

Međutim, holandski Hardt prvi je izgradio tunel za testiranje dugačak 30 metara koji sadrži sve elemente neophodne za funkcionalan hajperlup sistem, piše BI.

U ovom tunelu, koji se nalazi kod grada Delft, moguće je testirati putničke module, korišćenje vakuuma i magnetne levitacije za putovanje.

Hardt takođe radi na eksperimentalnoj tehnologiji koja treba da omogući da putnički moduli prelaze iz jedne „trake" u drugu dok se voze u tunelu bez potrebe da smanjuju brzinu.

Holandski startap ima ambiciozne planove da razvije mrežu tunela širom Evrope dugačku 10.000 kilometara.

U početku hajperlup treba da povezuje veće evropske gradove, a Hardt planira da otvori prvu liniju – između Amsterdama i Frankfurta – do 2028. godine.

Takođe, u planu je izgradnja centra za istraživanje i razvoj pod nazivom Evropski hajperlup centar do 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Startap prvi na svetu proizveo biftek u laboratoriji

Neće biti nove Silicijumske doline, evo koji su novi startap gradovi

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara