Holandija uspešno testirala voz sa pogonom na vodonik

Foto: Pixabay

Holandska provincija Groningen na pruzi dugačkoj 65 kilometara uspešno testirala voz sa pogonom na vodonik, koji je u martu bez putnika saobraćao na liniji do Leuvardena na severu te zemlje. 

Cilj tesotva je bio, kako se naglašava da se istraži da li bi voz koji za svoj pogon koristi ćelije vodonika mogao da bude potpuno održiva alternativa vozovima sa dizel-motorima, koji trenutno saobraćaju u severnom delu te zemlje.

"Posle Nemačke, Holandija je druga zemlja u Evropi u kojoj se voz kompanije Alstomov dokazao kao jedinstveno rešenje za pogon na energiju koja ne emituje CO2. Testovi su pokazali kako je naš voz sa motorom na vodonik dostupan i pouzdan, kao i da pruža iste performanse kao i dizel oprema, uz blagu buku i nulu emisije štetnih čestica", rekao je Bernard Belvauk, generalni direktor, Alstom Beneluk.

ITALIJA DEZINFIKUJE GRADOVE TOPOVIMA NA SNEG

Voz sa pogonom na vodonik iz Alstoma detaljno je ispitan sa operatorom Arriva, a ispitivanja su se odvijala bez putnika.

U izveštaju se navodi da je Alstomov vodonični voz uspešno ispunio nekoliko ciljeva, uključujući odobrenje holandske Nacionalne procene bezbednosti za vožnju holandskom železnicom i savršeno se uklopio u komercijalnu red vožnje.

Dobro se pokazao i u pogledu potrošnje vodonika, kompatibilnosti infrastrukture, ubrzanja, kočenja, pristajanja, maksimalne brzine i performansi pomoćnih uređaja.

Mašinovođe kažu da su zadovoljni upravljanjem vozom, a dolivanje goriva vodonikom išlo je brže nego što se očekivalo i bilo je bezbedno. 

U izveštaju se navodi da su svi ciljevi postignuti i da je vodonični voz potpuno održiva alternativa dizel-motorima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara