Hrvat opisao 'rad na crno' u Nemačkoj: Za dva meseca mogu da zaradim 5.000 evra

Iako hrvatski građani u Nemačkoj mogu da rade legalno, i danas se iz Hrvatske odlazi tamo na rad "na crno", prenosi Dojče vele (DW).

Policajac u penziji - gastarbajter

Hrvatski policajac (46) u penziji jedan je od njih.

Već je šest godina u penziji i tokom tih šest godina dva do tri puta godišnje odlazi na rad u Nemačku. Iako je još relativno mlad, ne može da se preseli u Nemačku i traži legalan posao jer je u penziji pa ne bi ni smeo da radi puno radno vreme, a tako bi mogao da zaradi maksimalno 1.000 evra. 

Za Dojče vele opisao je kako funkcioniše rad "na crno" u Nemačkoj. Iz očiglednih razloga odlučio je da svoju priču ispriča anonimno. Za rad na crno u Nemačkoj odlučio se iz finansijskih razloga.

Radi za Nemce jer Hrvati varaju

Kako kaže, u 90 odsto slučajeva radi na baušteli, znači u građevini, a osim adaptacija stanova i kuća, ilegalni radnici angažuju se i na poslovima uređenja okoline, održavanja parkova i šuma, predgrađa. Kaže kako većina insistira da radi za Nemce jer ih Hrvati varaju i zakidaju. 

"Nikad ne idem sam nego idemo u grupama. Ako radiš kod 'naših' ljudi, u 50 odsto slučajeva će ti se dogoditi nešto loše, odnosno, u 50 posto slučajeva nećeš biti plaćen. Zakidaju na satnici, na plaćanju, na svemu na čemu mogu", nastavlja.

Kako sve funkcioniše?

"Nemačke kompanije angažuju naše ljude da im dovode radnike na crno. Recimo, nemačka kompanija ima građevinski projekat koji mora da odradi u određenom roku i treba radnike kako bi se to u roku završilo, a da oni izbegnu da plate deo davanja državi. Deo radnika uvek radi legalno. Onda angažuju naše ljude da im dovedu broj radnika koji im je potreban. Ti ljudi dođu kod nas i angažuju između 10 i 50 nas, koliko je potrebno. Odemo gore i radimo, postavljamo vodu, struju, kanalizaciju, uređujemo fasade, radimo u zatvorenim prostorima. Gotovo nikad se ne radi na otvorenom. Posao se radi u zatvorenom, dobije se smeštaj i hrana, a satnica se do centa isplaćuje kako je dogovorena. Neretko se dobije i nagrada za obavljeni posao", objašnjava za DW. 

Po turi zarade i do 2.000 evra

Dodaje kako se po turi ovako može zaraditi i do 2.000 evra. Rad subotom plaća se dvostruko pa se tako po jednoj suboti može zaraditi i po 200 evra. Radi se po osam do deset sati svaki dan i tako se mesečno, kaže, može zaraditi i do 2.300 evra. 

Na kraju zaključuje kako je rad u Nemačkoj ipak samo za one koji zaista žele da rade.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara