Hrvatska demantuje da će morati da vrati EU 400 miliona evra

Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske ocenilo je da su medijske objave u kojima se navodi da će ta država morati da vrati podsticaja za ekološku poljoprivrednu proizvodnju iz EU za prošle tri godine, ukupne vrednosti od skoro 400 miliona evra, "neproverene i potpuno netačne".

U saopštenju se navodi i da je informacija da je svega dva odsto podsticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano takođe netačna.

Hrvatska mora da EU vrati 400 miliona podsticaja za poljoprivredu

"Od 2015. godine za ekološki uzgoj je kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014-2020. godine osigurano 128,3 miliona evra, odnosno skoro pa jedna milijarda kuna ukupno za sedmogodišnje razdoblje, od čega je 15 odsto sredstava (isplaćeno) iz državnog budžeta, a ostatak iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj", navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo dodaje da su zloupotrebe u korišćenju sredstava za poljoprivredu "nažalost prisutne", ali da je sprovođenje redovnih kontrola na terenu i inspekcijskog nadzora vremenom značajno smanjilo broj nepravilnosti.

"Većina naših poljoprivrednika su vredni proizvođači koji teško i vredno rade i kojima kroz sistem podrške iz EU, ali iz državnog budžeta nastojimo da osiguramo održiv dohodak i podstaknemo održivost i razvoj poljoprivredne proizvodnje i održavanje vitalnosti ruralnih zajednica", zaključuje se u saopštenju.

Član predsedništva Hrvatske poljoprivredne komore Antun Vrakić prethodno je izjavio da je kontrola iz Brisela utvrdila da je  98 odsto podsticaja za ekološku poljoprivredu "lažno", zbog čega EU zahteva da se taj novac nadoknadi za prethodne tri godine unatrag.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara