Hrvatska: Na područjima pogođenim zemljotresom proglašeno "stanje katastrofe"

Foto: Pixabay

Vlada Hrvatska je proglasila stanje katastrofe u Sisačko-moslovačkoj i Zagrebačkoj županiji, koje je u utorak pogodio snažan zemljotres, javio je HRTTakođe je formiran i Štab koji će se baviti situacijom na ugroženom području.

Na čelu tog štaba biće ministar branitelja Tomo Medved.

Stanje katastrofe, kako se naglašava proglasio je premijer Andrej Plenković na osnovu informacija o razmerama štete koja je nastala zbog zemljotresa.

"Ovde imamo novu krizu koja zahteva poseban angažman vlade pa tako i drugu čelnu osobu koja bi se mogla u potpunosti posvetiti koordinisanju tih aktivnosti, saradnji svih resora, suradnji sa Županijama i ostalim službama", naveo Plenković.

Plenković je podsetio da se navršilo tačno nedelju dana od prvog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a šest dana od razornog potresa jačine 6,2 u kojem je sedmoro ljudi izgubilo život.

Hrvatski premijer je poručio da niko neće ostati sam u ovoj katastrofi, kao i da će država dati pomoć i manjim mestima.

"Mi u ovom trenutku vodimo razgovore sa Evropskom komisjom i nastojimo prebacimo deo sredstava iz postojećeg višegodišnjeg finansijskog okvira, nešto više od 100 miliona evra, kako bi se ta sredstva preusmerila u obnovu kuća koje su nastradale u zemljotresu", naveo je Plenković.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara