Foto: Pixabay

Hrvatska otvara tržište rada i za studente iz regiona

Foto: Pixabay
Vlada Hrvatske predložila je izmene Zakona o obavljanju studentskih poslova kojim bi se dozvolilo da studentske poslove u toj državi obavljaju i studenti koji nisu državljani članica Evropske unije, kao i studenti na razmeni koji trenutno studiraju u Hrvatskoj.

Dodatno, pravo na studentsko zapošljavanje se omogućava i državljanima Hrvatske koji trenutno studiraju van matične države.

U obrazloženju zakona navodi se da prethodno zakonsko rešenje nije bilo dovoljno jasno, zbog čega su sve navedene kategorije studenata bile isključene iz sistema studentskog zapošljavanja, a da se rešenje nalazi u hitnoj proceduri zbog projekata internacionalizacije visokog obrazovanja.

Poslovni dnevnik ocenjuje da se zakon donosi i zbog "sve vidljivijeg nedostataka radnika u Hrvatskoj", zbog koje se razmišlja i o ukidanju bilo kakvih kvota za strane radnike. 

Zakon o obavljanju studentskih poslova stupio je na snagu krajem 2018. godine, a njime su definisana pravila o zapošljavanju studenta i minimalnim naknadama za njihovo angažovanje. 

Prema tom zakonu, delokrug poslova koji studenti mogu obavljati nije ograničen (osim u slučajevima kada je za angažovanje radnika neophodna posebna licenca), a fakultetski studentski servisi posreduju u celom procesu i za to uzimaju naknadu od 12%.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara