Ilustracija FOTO: Pexels

Hrvatska povećala minimalac na 404 evra

Ilustracija FOTO: Pexels
Vlada Hrvatske je donela odluku o povećanju minimalne plate za devet odsto, a reč je, kako je rekao premijer Andrej Plenković, o najvećem jednokratnom povećanju u poslednjih 10 godina.

Plenković je rekao da tom odlukom šalju poruku da žele dostojanstven život građana s najmanjim primanjima, a takvih je 37.000 ljudi u Hrvatskoj, prenosi HRT.

Komentarišući na sednici Vlade predlog zakona o minimalnoj plati, kao i predlog uredbe o visini minimalne plate, podsetio je ministre da komuniciraju kako su u dve godine i mesec i po dana postigli povećanje plate u javnom i državnom sektoru od 11,5 odsto.

"Donećemo odluku u kojoj ćemo minimalnu platu, koja danas iznosi neto 2.751 kunu, povećati na 3.000 kuna neto. To je povećanje od 248 kuna. S tim da to znači povećanje u odnosu na 2018. od 9 posto. Bruto iznos koji je danas 3439 biće 750 kuna, odnosno viši je 310 kuna", naveo je hrvatski premijer.

On je podsetio da je reč o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plate od 2008.

"Dakle, nikada do sada, do danas, ovakvog povećanja minimalne plate nije bilo. U evrima, neto 404 evra, bruto 505 evra", rekao je Plenković.

Upoređujući s drugim zemljama srednje i istočne Evrope, Plenković je naveo da je prema Eurostatu iz jula u Hrvatskoj u tom trenutku minimalna bruto plata bila 464 eura, a ona je već tada bila veća nego u Bugarskoj gde je 261 evro, Litvaniji gde je 400 evra, Rumuniji gde je 407 evra, Letoniji gde je 430 evra i Mađarskoj gde je 445 evra.

Posle ovog povećanja minimalna plata u Hrvatskoj (bruto) biće od Nove godine veća nego u Češkoj, gde je 469 evra, Slovačkoj i Poljskoj, gde je 480 evra i Estoniji, gde je 500 evra.

Ministar rada i penzionog sistema Marko Pavić istakao je da je povećanje minimalne plate na 3000 kuna neto velik iskorak koji će obezbediti dostojanstveniji život za 37.000 radnika na minimalnoj plati.

Pripremljen je i paket fiskalnih mera za poslodavce i mera za očuvanje radnih mesta.

"Tom balansiranom politikom želi se građanima na minimalnoj plati obezbediti dostojanstveniji život, a poslodavcima osigurati konkurentnost da ne dolazi do otpuštanja", rekao je Pavić i zaključio da će Hrvatska od 1. januara iduće godine imati veću minimalnu platu od devet zemalja EU.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara