Hrvatska: Prošle godine broj noćenja pao na nivo pre dve decenije

Foto: Pixabay

U komercijalnom smeštaju u Hrvatskoj tokom 2020. godine boravilo je sedam miliona turista, objavio je hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS), a preneo portal SEEbiz. Naglašava se da ti podaci predstavljaju pad od 64,2 odsto za samo godinu dana i da su skoro su isti kao pre 20 godina, kada je turizam bio daleko manje razvijen nego danas.

Broj evidentiranih noćenja u Hrvatskoj kojih je tokom 2020. godine bilo 41 milion predstavlja smanjenje od 55,3 odsto u odnosu na 2019. godinu, koja je ujedno bila rekordna u istoriji hrvatskog turizma, baš po broju noćenja.

Poređenja radi, tokom 2019. godine broj noćenja bio je 91 milion, što je predstavljalo rekord u istoriji turizma te zemlje.

Prošle godine u Hrvatskoj je u komercijalnom smeštju je boravilo više stranih turista, pa je oko 5,5 miliona stranih turista došlo u Hrvatsku, uprkos ograničenim putovanjima zbog pandemije.

Strani turisti ostvarili su 35,4 miliona noćenja i to je bio pad od 68, odnosno od 58 odsno u odnosu na pretpanemijsku 2019. godinu.

Pad fizičkog turističkog prometa u 2020. u komercijalnim smeštajnim objektima ipak su, kako se ocenjuje ublažili domaći turisti iz Hrvatske, kojih je bilo 1,5 miliona (pad od 34,2 odsto u odnosu na 2019. godinu).

Domaći turisti su u Hrvatskoj ostvarili 5,4 miliona noćenja, što predstavlja smanjenje od 24 posto u odnosu na godinu pre korone.

HRVATSKA SUFINANSIRA ENERGETSKU EFIKASNOST U PROIZVODNJI

2020. SE NAJVIŠE ODMARALI NEMCI

Prošle godine u Hrvatskoj je boravilo 1,5 miliona nemačkih turista, koji tradicionalno ostvaruju najviše noćenja među stranim turistima u toj zemlji (prošle godine 11,7 miliona noćenja stranih turista iz Hrvatske, što predstavlja pad od 40 odsto u odnosu na 2019-tu).

DZS napominje da Nemci najčešće posećuju Istru.

Posle Nemaca, po broju noćenja, kako se ističe slede Slovenci, Poljaci, Česi, Austrijanci i Italijani.

Region Istre je prošle godine bio najposećeniji, ali je imao 75 odsto manje turista nego 2019. godine.

Nakon Istre, po broju turista slede Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija u kojim aje ukupno bilo nešto manje od 16 iliona noćenja.

Dugogodišnji "šampion" hrvatskog turizma je Rovinj, koji je i u 2020. godini uspeo da zabeleži najviše noćenja među svim odredištima u Hrvatskoj, 1,7 miliona.

Sa po 1,2 miliona noćenja slede ga Medulin i Poreč, dok je Dubrovnik imao 776 hiljada noćenja. 

Dubrovnik je imao najveći pad u broju noćenja od 82 odsto, dok je u ostalim nabrojanim mestima taj pad bio ili 50 ili 60 odsto u odnosu na broj noćenjaiz 2019. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara