Hrvatska uvela novčane kazne za nepoštovanje epidemioloških mera

Foto: Pixabay

Vlada Hrvatske odlučila je da se novčano kažnjavaju sva fizička i pravna lica koja ne poštuju mere zaštite od COVID-19. Kazne se pre svega odnose na nenošenje zaštitnih maski, javna okupljanja i privatne zabave, preneo je Jutarnji list.

Najmanje kazne iznose 500 kuna (66 evra) za fizička lica, ako prekrše mere protiv pandemije. U te mere, kako je preneo HRT, spada obaveza pravilnog nošenja zaštitne maske, kao i zabrana ili ograničenje i privatnih i javnih događaja ili okupljanja. 

Mnogo veće kazne, čak deset puta veće, odnosiće se na vlasnike privatnog poseda na kom se organizuje nedozvoljeno okupljanje. One se kreću od pet do deset hiljada kuna (od 660 do 1.120 evra).

Obaveza nošenja maski u zatvorenom, ali i na otvorenom prostoru gde ne može da se održi fizički razmak od metar i po, uvedena je ranije, ali će tek od sada njeno nepoštovanje biti sankcionisano novčano.

Primera radi, ako na klupi u parku zajedno sedi četvoro ljudi bez maske, oni zbog toga mogu da snose posledice.

U slučajevima privatnih zabava policija će izlaziti na teren na osnovu prijava, kao što je do sada činila u slučaju kršenja javnog reda i mira.

HRVATSKI BDP U TREĆEM KVARTALU MANJI ZA 10 ODSTO

Kako se dodaje, ovlašćenja za naplatu kazni u Hrvatskoj imaće policija, inspektori Civilne zaštite i Državnog inspektorata. 

Iako se o novčanom sankcionisanju u Hrvatskoj govorilo od uvođenja obaveze nošenja maski i ograničenja okupljanja, vlasti su dugo odlagale tu odluku.

Putnici sa Zelene liste Evroposke unije mogu da ulaze u Hrvatsku bez PCR testa ili nekih dodatnih uslova, dok svi ostali moraju da prilože negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ili da se testiraju po ulasku u tu zemlju i budu u izolaciji dok ne dobiju nalaze.

Kako je preneo N1, izuzetak su oni koji u Hrvatskoj neće boraviti duže od 12 sati.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara