Hrvatska vlada donira plate za mart na račun grada Zagreba

Foto: Vlada Republike Hrvatske

Vlada Hrvatske doniraće svoje plate za mart na račun grada Zagreba, saopštio je premijer Andrej Plenković. Osim sabiranja štete od zemljotresa koji je pogodio glavni grad Hrvatske, Vlada se bori i sa ekonomskim posledicama koje će na privredu ove zemlje ostaviti koronavirus, prenosi portal Poslovni.hr.

U prvoj fazi su, kako navodi predsednik hrvatske Vlade predviđene 64 mere. Među njima i ona da nema poreza na dohodak, dobit i doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. Predviđeno vreme trajanja ove mere je tri meseca, uz mogućnost da bude produžena na još tri meseca.

Ono što Hrvatsku očekuje je kako kaže Plenković bitka za održavanje proizvodnje i očuvanje radnih mesta.

“Svesni smo situacije u kojoj se nalaze naši privrednici, svi oni koji se nalaze u prodaji, svi koji svojim trudom i radom doprinose da naše društvo u sve težim okolnostima funkcioniše. Ako ova kriza potraje i duže od nekoliko mjeseci odraziće se na sve”, poručio je Plenković.

Koje mere je Hrvatska uvela za zaštitu ekonomije od koronavirusa?

Plan Vlade Hrvatske je rezanje svih troškova koji nisu nužni na strani rashoda. Vlada će finansirati i sto odsto troškova neto minimalca po svakom stalno zaposlenom. Osim toga, za preduzetnike su planirani i krediti uz odlaganje od 12 meseci i nisku kamatnu stopu.

Osim računa za Zagreb koga je pretpreo ogromnu štetu od zemljotresa otvoren je i račun za donacije za borbu protiv koronavirusa.

Bankama je upućena molba da daju debitne kartice najugoženim grupa potrošača.

Hrvatska narodna banka istovremeno je preporučila bankama da privremeno ukinu naknadu fizičkim licima za transakcije na bankomatima izvan njihove mreže u Hrvatskoj i da odrede posebne termine kada će raditi samo sa penzionerima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara