Hrvatski grad uvodi plaćanje kriptovalutama

Foto: Pixabay

Sveta Nedelja biće prvi grad u Hrvatskoj u kome će javne usluge moći da se plaćaju kriptovalutama i to će se obavljati putem platforme PayCek, koju je izradila zagrebačka kompanija Electrocoin, prenosi Jutarnji list.

"To će funkcionisati slično kao internet bankarstvo. Na uplatnicama postoji kod koji se skenira, potom se otvara platni vidžet (widget), a nakon što korisnik sprovede plaćanje i pošalje određeni iznos kriptovalute, na račun Grada Svete Nedelje leći će protuvrednost u kunama", objasnio je direktor Electrocoina, Nikola Škorić, nakon potpisivanja ugovora sa gradskim vlastima. 

Kompanija je inače u registru firmi koje se bave kupoprodajom kriptovaluta pri Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa), a radi kao kriptomjenjačnica i platni procesor. 

Samo procesiranje podrazumeva konverziju kriptovalute u kune, prema važećem kursu u trenutku izvršenja usluge, stoji u saopštenju Grada Svete Nedelje.

"U ovom trenutku ne očekujemo veliki broj transakcija premda je za očekivati da će u budućnosti njihov broj samo rasti. Ali, u Svetoj Nedelji postoje preduzeća koja koriste kriptovalute poput, na primer, Greyp bikes Mate Rimca, koja će tako moći da plati komunalne usluge", rekao je gradonačelnik Svete Nedelje, Dario Zurovec. 

Sveta Nedelja biće među pionirima u svetu. 

Što se tiče Evrope, već nekoliko godina, u švajcarskom mestu Zug u blizini Ciriha moguće je i plaćanje lokalnog poreza na taj način. 

Predstavnici IT sektora, smatraju da je potez simboličan i da će uticati na svest ljudi, što se tiče korišćenja kriptovaluta.

"Građani neće pohrliti, ali će razmisliti o tom načinu plaćanja, kao i o činjenici da je u pitanju elektronski keš, a Hrvati vole keš. Bitkoini su, naime, na vašem mobilnom, imate nešto što pripada samo vama, ne i banci", rekao je Nikola Škorić. 

U Hrvatskoj pošti, postoji 55 poslovnica gde mogu da se kupe kriptovalute.

U Srbiji je, pre godinu dana, na domaće tržište stigla platforma Kalibra, i od tada je omogućena i kupovina kriptovaluta u dinarima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara