Hrvatski startapi uspešni na sajmu u Las Vegasu

Foto: Pixabay

Na najvećem svetskom sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu predstavila su se četiri startapa iz Hrvatske koji su privukli pažnju kompanija poput Majkrosofta, Epla i Amazona, prenosi portal SEEbiz. To su startapi: Sportreact, Codelab, Iron Bull i Orqa kao i Zuluhood, koji su pobedili na prošlogodišnjem takmičenja Idea Knockout. Zuluhood koji se bavi sigurnošću domova, na CES-u je proglašen jednim od deset narespektabilnijih startapa.

CES se održao pedeset peti put i reč je o najvećem svetskom skupu i jednom od najeksponiranijih medijskih događaja na svetu. Nakon pauze zbog pandemije sada se održava u fizičkom prostoru.

Startapi iz Hrvatske koji na njemu učestvuju su jedni od 800 startapa iz celog sveta.

Zuluhood korisnicima donosi čitav niz inovacija sa željom da se unapredi tržište sigurnosti domova. Zuluhood je organizator CES-a odabrao za jedan od deset najperspektivnijih startapa koji su se predstavili na sajmu.

Startap Sportreact je Internet-of-Things uređaj namijenjen razvoju motoričkih i kognitivnih sposobnosti korisnika, namijenjen je rekreativnim, ali i profesionalnim sportistima. Uređaj je povezan sa mobilnom aplikacijom koja meri i analizira brojne parametre tokom treninga. Ovaj startap bio je pobednik takmičenja Idea Knockout.

Stalno učenje preduslov za uspeh startapa
Startapi mogu da računaju na evropski Fond za inovativna preduzeća

Codelab se predstavio elektronskom društvenom igrom Clockwork Briefcase. Reč je o igri čiji je cilj da se deaktivira lažni eksploziv koji skriven u kovčegu.

Iron Bull je takozvani indie-studio u oblasti gejminga. Bavi se visoko-realističnim robotizovanim modelima tenkova sa operativnim mogućnostima pravog tenka. Tu spada pokretanje, sposobnost ispaljivanja plastičnih projektila i sistem za detekciju primljenih projektila i oštećenja. Tenk je opremljen širokougaonom kamerom i kontrolišu ga dva igrača.

Orqa FPV su first-person-view (FPV) video-naočare za upravljanje trkama dronova i drugim profesionalnim (industrijskim i civilnim) primenama dronova.

Generalno pokroviteljstvo Idea Knockouta, najvećeg i najuzbudljivijeg regionalnog takmičenja tehnoloških inovacija koji organizuje magazin Bug i predstavlja deo dugoročne strategije Hrvatskog Telekoma koji se etablira kao najveći startup akcelerator u Hrvatskoj.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.