Foto: Pixabay

Huavei napravio svoj prvi telefon bez američkih čipova

Foto: Pixabay
Poslednji model pametnog telefona koji je kompanija Huavei (Huawei) predstavila u septembru, Mate 30, u sebi nije sadržao komponente proizvedene u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Vol strit žurnal (Wall Street Journal).

Prema analizi investicione banke UBS i japanske laboratorije Fomalhaut Techno Solutions, tehnološki gigant iz Šenžena je istovremeno proizveo i modele svojih 5G baznih stanica bez američkih čipova.

Huavei se našao u centru trgovinskog sukoba Pekinga i Vašingtona, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp pokrenuo set mera uperenih protiv Huaveija.

Bela kuća optužuje Huavei za ugrožavanje nacionalne bezbednosti, tako da je zabranila uvoz skoro sve telekomunikacione opreme koju ta firma proizvodi. 

Pored toga, Trampova administracije je ipak u maju zabranila i izvoz bilo koje tehničke robe namenjene Huaveiju 

Tokom pregovora sa Kinom SAD su više puta ublažavao te restrikcije, izdajući posebne dozvole za preduzeća koja posluju sa kineskim tehnološkim firmama.

Oštre sankcije primorale su Huavei da prestane da se oslanjanja na međunarodne, pretežno američke, dobavljače komponenti,  

Kompanija je takođe u međuvremenu razvila sopstveni operativni sistem, pod nazivom Harmoni (Harmony), nakon što mu je zabranjeno korišćenje Google-ovog Android sistema.

Kineska kompanija je nedavno saopštila da je u trećem kvartalu 219. godine prihodovala 24% više nego u istom periodu lane, odnosno 86 milijardi dolara.

Nakon toga, Huavei je u oktobru udvostručio plate većini svojih zaposlenih, podelivši skoro 300 miliona dolara u bonusima, zbog toga što su „pomogli u borbi protiv sanckija SAD". 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara