Huavej prvi prodavac pametnih telefona uprskos američkim sankcijama

Foto: Pixabay

Huavej je uspeo da zauzme prvo mesto na globalnom tržištu pametnih telefona uprkos američkim ograničenjima, prema podacima kompanije za istraživanje tržišta Canalys, javlja Telecompaper.

Ova kompanija za istraživanje tržišta procenjuje da je Huavej tokom drugog tromesečja 2020. godine prvi put isporučio više pametnih telefona širom sveta nego bilo koji drugi proizvođač i time obeležio prvi kvartal u poslednjih devet godina kao vodeći proizvođač na tržištu.

Huavej je isporučio oko 55,8 miliona uređaja, što je pet odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. 

Samsung je na drugom mestu sa 53,7 miliona pametnih telefona, što 30 odsto manje nego prethodne godine.

Isporuke Huavej pametnih telefona su u Kini porasle za 8 odsto, a Canalys procenjuje da je preko 70 odsto pametnih telefona prodato u Kini.

Kompanija Canalys kaže da se ovo verovatno ne bi dogodilo bez pandemije, Huavej je profitirao od snažnog oporavka u kineskoj ekonomiji, dok Samsung ima vrlo slabo prisustvo u Kini, manje od jednog procenta tržišnog udela, a trpeo je ograničenja na ključnim tržištima kao što su SAD, Indija, Brazil i Evropa.

Huaveju će biti teško da održi svoje vođstvo na duži vremenski period, s obzirom da sve više evropskih zemalja bojkotuje uređaje i usluge koje nudi ova kineska kompanija. 

Sama Kina neće biti dovoljna da održi Huavej na vrhu kada globalna ekonomija počne da se oporavlja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara