Huawei možda neće učestvovati u razvoju 5G mreže u Indiji

Foto: Pixabay

Telekomunikacionim kompanijama Huawei i ZTE možda neće biti dozvoljeno da učestvuju u razvoju 5G mreže u Indiji, navodi se u izveštaju Times of India, koji prenosi CNBC.

Indijski ministri razgovarali su o planovima uvođenja 5G mreže i o tome da li treba dozvoliti učešće kineskim telekomunikacionim gigantima, svega nekoliko meseci nakon što je Huawei dobio odobrenje da učestvuje u razvoju ove mreže u Indiji.

Ovaj razgovor dolazi nakon što je indijska vlada rekla da će blokirati 59 kineskih aplikacija poput TikTok-a i WeChat-a, tvrdeći da ove aplikacije predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Napetost između Indije i Kine porasla je zbog sporne granice na Zapadnim Himalajima, a sukob koji se tamo odigrao ranije ovog meseca prouzrokovao je smrt 20 indijskih vojnika.

"Spor između Kine i Indije, uz ekonomski stres izazvan pandemijom, verovatno je primorao vladu da razmišlja o usvajanju strategije slične američkoj koja bi najviše naštetila Kini“, rekao je za CNBC Nil Šah, direktor istraživanja u konsultantskoj kući Counterpoint Research.

Kazao je i da bi zabrana poslovanja na 5G mreži u Kini predstavljala "značajan gubitak" za Huawei i ZTE.

Već više od godinu dana, američka vlada vrši pritisak na zemlje da zabrane kompaniji Huawei da učestvuje u razvijanju 5G mreže, tvrdeći da bi Peking mogao da koristi njihovu opremu za špijuniranje građana. 

Huawei je više puta negirao ove tvrdnje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara