FOTO: Pexels

I bogate zemlje pogodila nestašica lekova

FOTO: Pexels

Farmaceuti i zdravstvene grupe upozoravaju na sve veću nestašicu lekova u Evropi,  koja je povezana sa ograničenim brojem dobavljača lekova koji se nalaze uglanvnom u nekoliko zemljama  u Aziji, piše Politiko.

Samo u julu, pacijenti oboleli od raka nisu mogli da dobiju adekvatno lečenju u Italiji, nedostatak neuroloških lekova dostigao je ozbiljan nivo u Poljskoj, dok je broj nedostupnih lekova u Belgiji dostigao novi rekord.

„Novo je da su to bile manje zemlje sa manje atraktivnim tržištima kao što su Rumunija, Bugarska, istočnoevropske zemlje. Sada se radi o svim zemljama - čak i najbogatijim”, rekla je Šarlot Rofijen (Charlotte Roffiaen), savetnica za evropske poslove u organizaciji pacijenata France Assos Sante. 

Francuska je ove nedelje postala najnovija zemlja koja je zatražila rešenje od Evropske unije (EU). Broj lekova koji su prijavljeni kao nedostupni u zemlji povećao se 20 puta između 2008. i 2018. godine i predviđa se da će ove godine porasti za dodatnih 60 odsto, prema  navodima francuskog državnog regulatorornog tela za lekove.

Jedna ideja koju je Pariz izneo u novom planu je da bi EU mogla da uspostavi javne proizvođače lekova za snabdevanje svih zemalja.

PROČITAJTE JOŠ: NIŠKI ĐACI PRODAJU PLANINSKE ČAJEVE NEMCIMA

Jedno objašnjenje za rastuće nestašice u Evropi je da lekove i njihove sastojke sve više proizvod isamo nekolicina kompanija, uglavnom u Aziji.

Neke od zemalja EU, uključujući Belgiju, Poljsku i Slovačku, pokušale su da reše problem ograničavajući paralelnu trgovinu, kroz koju trgovci prodaju lekove kupljene u jednoj zemlji po višoj ceni u drugoj.
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara