I hrvatski frizeri počinju da rade od 4. maja

Foto: Pixabay

Frizeri u Hrvatskoj pripremaju se za početak rada 4. maja, uz mere predostrožnosti koje će sami sprovoditi dok ne stignu zvanična uputstva, prenosi Poslovni.hr.

Donedavni predsednik Ceha frizera i kozmetičara pri Hrvatskoj privrednoj komori Joško Tafra rekao je da frizeri već razgovaraju o merama predostrožnosti koje će sprovoditi. Neke od njih su dezinfekcija obuće mušterija, pranje i dezinfekcija ruku i upotreba zaštitnih maski. 

„Znam kako će to izgledati u moja dva salona, u Splitu i Omišu. Na ulazu će biti sunđer s dezificijensom za cipele, a mušterija će obavezno po ulasku morati da opere i dezinficikuje ruke. Dobiće masku, o kojoj mi frizeri puno pričamo ovih dana“, kaže Tafra. On je rekao da će mušterijama maske na lice pričvršćivati flasterom, jer je nemoguće šišati ako se maska stavlja na uobičajen način. Tafra kaže da je nemoguće precizno šišati sa rukavicama i da će hrvatski frizeri posebno voditi računa o dezinfekciji makaza i druge opreme.

„Alat ionako diramo samo mi, mušterija ne, i dezinfikuje se. Klijenti će dobiti, osim maske i mantil, koji se posle iskuvava, kao što ćemo i nakon svakog klijenta dezinfikovati celu stolicu, posebno rukohvate, površinu ispred, sve. Zbog svih tih postupaka šišanje i friziranje će trajati oko pola sata duže, pa ćemo onda na to misliti i kod zakazivanja“, dodaje Tafra.

Do daljeg će hrvatski frizeri samo šišati i farbati izrastke, a ono što zahteva mnogo vremena, kao što su farbanje pramenova i nadogradnja kose, neće raditi. Muškarci neće moći da se obriju ili ošišaju bradu. Tafra kaže da bi obaveza nošenja zaštitnog vizira mogla da bude problem zbog upotrebe fena i grejača, jer bi se viziri zamaglili. On misli da to i neće biti potrebno jer će frizeri nositi maske, i nada se da će mušterije biti odgovorne i neće dolaziti ako su bolesne.

Zajedno sa frizerima, od 4. maja će u Hrvatskoj početi da rade i kozmetičari i slične delatnosti.

U Srbiji će frizerski saloni početi sa radom od 27. aprila, zajedno sa zatvorenim pijacama, fitnes centrima i teretanama, a postepeno će se vratiti i međugradski saobraćaj, piše list Danas. Svi će morati da poštuju neophodne mere zaštite.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara