Foto: Pixabay

I Italija uvodi digitalnu taksu za tehnološke firme

Foto: Pixabay
Parlament Italije usvojio je nove zakone koji predviđaju oporezivanje tehnoloških giganta koji globalno posluju, mahom baziranih u Sjedinjenim Američkim Državama, koji će se primenjivati od 1. januara 2020. godine.

Kompanije koje godišnje prihoduju više od 750 miliona evra i 5,5 miliona evra u Italiji vlada u Rimu će ubuduće oporezivati stopom od 3%.

Očekuje se da će primena ovog pravila naročito pogoditi velike multinacionalne digitalne firme ili visokoprofitabilne brendove, koji često prebacuju svoje zarade iz države u državu kako bi umanjile poresko opterećenje.

Italija je u decembru prošle godine ocenila da bi digitalna taksa samo u 2020. godine doneti prihode od 600 miliona evra, prenosi Vol strit džurnal (Wall Street Journal).

Italija nije prva država članica Evropske unije koja je usvojila ovakvo rešenje. Pre nje, Francuska i Austrija su u svoje pravne sisteme integrisale slične „digitalne poreze".

Prethodno je Organizacija za ekonomsku saradnju (OECD) je, nakon višemesečnih pregovora država članica, predložila da se korporacije koje posluju globalno oporezuju u odnosu na prihode koje ostvare na teritoriji pojedinačne države, a ne samo u zemlji u kojoj su registrovali podružnicu.

Predsednik SAD Donald Tramp je tokom prethodnog sastanka G7 država pretio da će da podigne uvozne takse na robu iz Francuske ako Pariz počne unilateralno da oporezuje severnoameričke firme, a novi zakon u Italiji se može posmatrati kao novo zaoštravanje u transatlantskim ekonomskim odnosima.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara