IATA: Potražnja za letovima nastavila da opada i u januaru

Foto: Pixabay

Međunarodno udruženje vazdušnog saobraćaja (IATA) objavilo je da je putnički saobraćaj opao u januaru 2021. godine, kako u poređenju sa nivoima pre pandemije (januar 2019. godine), tako i u odnosu na decembar prošle godine, navodi se na sajtu ovog Udruženja.

Ukupna potražnja u januaru ove godine (merena prihodima putničkih kilometara ili RPK) opala je za 72,0 odsto u odnosu na januar 2019. To je čak gore od 69,7 odsto međugodišnjeg pada zabeleženog u decembru prošle godine.

Ukupna domaća potražnja pala je za 47,4 odsto u odnosu na nivo pre krize. U decembru je pad bio manji i iznosio je 42,9 odsto u odnosu na 2019. godinu. Ovo slabljenje u januaru je u velikoj meri podstaknuto strožom kontrolom domaćih putovanja u Kini tokom praznika oko lunarne nove godine.

Međunarodna potražnja putnika u januaru bila je za 85,6 odsto niža od januara 2019. godine, što predstavlja veći pad u poređenju sa 85,3 odsto zabeleženim u decembru prošle godine.

IATA je objavila novu analizu koja pokazuje da se očekuje da će avio-industrija poslovati sa gubitkom tokom čitave 2021. godine. Prethodna analiza iz novembra pokazala je da će avio-kompanije ostvariti profit u četvrtom kvartalu ove godine, međutim sada se ta očekivanja pomeraju za 2022. godinu.

Procenjuje se da će avio-industrija izgubiti između 75 i 95 milijardi dolara u 2021. godini, u odnosu na prethodno predviđenih 48 milijardi dolara.

„Već je jasno da će prva polovina 2021. godine biti gora nego što se ranije očekivalo. To je zato što su vlade pooštrile ograničenja putovanja kao odgovor na nove varijante COVID-19“, navodi IATA.

Terminske rezervacije za leto (jul-avgust) trenutno su 78 odsto ispod nivoa u poređenju sa februarom 2019. godine.

Od ove niže početne tačke za godinu, optimistični scenario uključuje da se ograničenja putovanja postepeno ukidaju nakon što se osetljiva populacija u razvijenim ekonomijama vakciniše.

U takvom slučaju potražnja 2021. godine iznosila bi 38 odsto nivoa 2019. i aviokompanije bi tokom ove godine izgubile 75 milijardi dolara.

To bi dalje značilo da bi avio-prevoznici izgubili 7 milijardi u četvrtom tromesečju, u poređenju sa prognoziranim gubitkom od 33 milijarde dolare u prvom kvartalu.

Pesimistični scenario, s druge strane, očekuje da će avio-kompanije izgubiti 95 milijardi dolara tokom ove godine, gde bi u prvom kvartalu izgubile 33 milijarde, a u četvrtom 16 milijardi dolara.

U ovom slučaju, potražnja za 2021. bila bi samo 33 odsto nivoa 2019.

„Povećana sposobnost testiranja i distribucija vakcina ključni su za vlade kako bi se ekonomska aktivnost vratila u normalu, uključujući i putovanja. To će omogućiti avio-industriji da bude spremna da podstakne oporavak bez nepotrebnog odlaganja“, rekao je direktor IATA-e Aleksander de Žunijak.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara