Igrica koja pomaže lekarima u borbi protiv korone

Foto: publicdomainpictures.net

Švajcarski zdravstveni radnici koji su zauzeti borbom protiv pandemije podstiču se da se odmore uz kompjutersku igricu koja nudi ne samo skretanje pažnje već i znanje za borbu protiv kovid-19 u stvarnom životu, piše sajt The Local.

Igrači „Escape Covid-19“ vođeni su kroz niz scenarija sa kojima se svakodnevno susreću zdravstveni radnici u bolnicama i ustanovama za dugotrajnu negu.

Svaki izazov - od izlaska iz kuće do putovanja na posao, a posebno na poslu - usmeren je ka tome da pomogne osoblju koje radi na prvoj liniji fronta kako bi se uz promenu svog ponašanja bolje zaštitili od širenja virusa.

Srpske video-igrice za godinu dana skinute 350 miliona puta

Doktorka Melanie Suppan iz Univerzitetske bolnice u Ženevi pojašnjava kako igrica izgleda.

Igrica počinje tako što se doktorka budi sa kašljem i groznicom.

Odlučuje da se testira na kovid i sačeka rezultate pre odlaska na posao, a u igrici zbog ove dobre odluke dobija “palac gore”.

Ali kada se testira negativno i počne da radi, igra se komplikuje. „Stažista vas pita u kojim situacijama treba koristiti masku N95 / FFP2 umesto standardne maske.“

Suočena sa dugačkim spiskom opcija, doktorka bira nekoliko tačnih, uključujući „oživljavanje“ i „respiratornu podršku“.

Ali ona takođe klikne na upotrebu nazalnih briseva i crveni koronavirus pokazuje da je pogrešila.

Mladi lekari iz bolnice u Batajnici kažnjeni zbog komentara na Fejsbuku

"Ideja je da ovo bude zabavno i lagano... ne moralizujuće '', rekala je Suppan za AFP, a prenosi The Local.

Istraživači iz HUG-a razvili su „ozbiljnu igru“, koja je dostupna onlajn na francuskom, nemačkom, italijanskom i engleskom jeziku, kako bi pomogla zdravstvenim radnicima da usvoje najbolje prakse za izbegavanje izbijanja epidemije na poslu.

Profesor Stephan Harbarth vodi jedinicu za prevenciju infekcija u bolnici i njegov tim je pomogao u pružanju protokola i proceduralne ekspertize prilikom izrade „Escape Covid-19“.

„Klasična bolnička higijena i prevencija bolničkih infekcija nisu uvek najseksi teme“, rekao je.

„Vidimo da je interaktivna igra, zajedno sa drugim metodama komunikacije, efikasnija kod pomaganja ljudima da promene svoje ponašanje.“

Studija objavljena u Journal of Medical Internet Research ranije ovog meseca pokazala je da je igra mnogo efikasnija od redovnih informativnih priručnika u podsticanju promena ponašanja među zaposlenima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara