FOTO: Ikea

Ikea pravi nameštaj za ljude sa demencijom

FOTO: Ikea

Švedski proizvođač nameštaja IKEA udružio se s građevinskom kompanijom Boklok kako bi pokrenuli proizvodnu liniju za izradu pristupačnog nameštaja i kuća  za osobe koje pate od demencije. 

Nazivaju se „silviabo" kućama, a stambene jedinice uključuju terapeutske bašte i kupatila bez ogledala. 

Ostala dizajnerska rešenja koja razmatraju, uključuju kuhinjske uređaje sa starinskim prekidačima za uključivanje, dok bašte i  kuće imaju za cilj da podstaknu druženje i vreme provedeno napolju.

ikea sweden homes people with dementia designboom 2

Kuće je dizajnirao Boklok, kompanija u suvlasništvu IKEA-e i švedske građevinske firme SKANSKA. Podružnica IKEA pokrenula je projekat „silviabo" 2015. godine uz podršku kraljice Silvia iz Švedske. 

Prema CNN-u, Boklok je u ranoj fazi lansiranja silviago nameštaja u Švedskoj i počinje sa lokalnim samoupravama da razgovara o zemljištu i zoniranju.

ikeakuhinja

IKEA se nada da će svojim projektom moći državi da uštedi novac tako što će se obratiti onima koji pate od bolesti koja svake godine pogodi i do 25.000 Šveđana.

Do sada je kompanija izgradila mali pilot sa šest stanova tik ispred Stokholma. Silviabo takođe planira da ponudi verziju svog doma za 65-godišnjake, sa malim podešavanjima i mogućnostima dodavanja određenih funkcija pristupačnosti.Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara