Instagram optužen za nelegalno skupljanje biometrijskih podataka

Foto: Pixabay

Američka tehnološka kompanija Fejsbuk (Facebook) suočena je sa novim optužbama o ilegalnom prikupljanju biometrijskih podataka svojih korisnika, ovog puta usmerenim ka aplikaciji Instagram koju poseduje, piše Blumberg.

Kompanija je prošlog meseca ponudila da plati 650 miliona dolara kako bi se nagodila u parnici u kojoj je društvena mreža optužena za skupljanje podataka korisnika putem alata za obeležavanje slika pojedinaca.

KOmpanija se tereti i za čuvanje i prihodovanje od biometrijskih podataka više od 100 miliona korisnika aplikacije, bez njihovog znanja ni pristanka.

U tužbi se navodi da bi po zakonu kompanija bila u obavezi da oštećenim licima isplati 1.000 dolara po prekršaju, odnosno 5.000 dolara ukoliko se utvrdi da je to učinjeno namerno ili iz nemara.

Takođe je navedeno da je tek u početku godine Fejsbuk počeo da obaveštava korisnike o prikupljanju biometrijskih podataka.

Politika kompanije o prepoznavanju lica navodi da će korisnici, ukoliko takva tehnologija bude uvedena na Instagramu, prvo biti obavešteni, a da će zatim moći da kontrolišu da li će se primenjivati i na njima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara