Foto: Islamic Development Bank

Islamska razvojna banka podržala inovativne projekte

Foto: Islamic Development Bank
Islamska razvojna banka (IsDB) u saradnji sa Bosna Bank International nagradila je četiri najbolja projekta u okviru takmičenja u inovacijama „Transformers Roadshow".  

Takmičenje je održano u okviru Sarajevo Halal Fair 2019, pravo učešća imale su ekipe iz celog regiona, a priliku za predstavljanje u finalu dobilo je 15 od preko stotinu prijavljenih projekata. Glavni kriterijum, pored inovativnosti, praktičnosti, održivosti i potencijala za komercijaliaciju, bio je usklađenost sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Tri najbolja projekta dobila su novčanu nagradu od po 3.000 dolara i priliku za učešće na predstojećem svetskom takmičenju u inovacijama u Senegalu.

Nagrađeni su projekat pod nazivom „Genomika za dijagnostifikovanje poremećaja spektra autizma za stvaranje umetničke dijagnostičke službe za poremećaje u razvoju, uključujući poremećaj spektra autizma", projekt „From Lab Test to Diagnosis", aplikacija koja će raditi analizu nalaza krvi autora i projekt „Osnovna.ba – Facebook za obrazovanje", interaktivna plarforma za online edukaciju učenika osnovnih škola.

Posebnu nagradu ocenjivačkog odbora dobio je projekt „Mikrobiološki čista voda za ljude, životinje, okolinu i proizvodnju hrane".

IsDB je pokrenula „Transformers Roadshow" kao platformu za podršku radu inovatora i preduzetnika širom sveta, u okviru Fonda za inovacije i tehnologiju vrednog 500 miliona dolara. Kroz takmičenje se pronalaze i podržavaju nove ideje koje mogu pomoći zajednicama da izgrade zdraviju i prosperitetniju budućnost.

Prethodna takmičenja održana su u Kazahstanu, Bangladešu, Nigeru, Pakistanu i Uzbekistanu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara