Def Bezos, vlasnik Amazona @JeffBezos

IT eksperti traže od Amazona da prestane da prodaje policiji program za prepoznavanje lica

Def Bezos, vlasnik Amazona @JeffBezos
Grupa od 55 eksperata za veštačku inteligenciju potpisala je otvoreno pismo kompaniji Amazon u kom ih poziva  da prestanu da prodaju  svoj softver za prepoznavanje lica policiji.

Među potpisnicima su i  istraživači iz tehnoloških giganata kao što su Facebook, Microsoft i Google, kao i AI poverhouses DeepMind i OpenAI. Pismo je potpisao i bivši glavni naučnik u Amazon Veb Services, Anima Anandkumar.

"Pozivamo Amazon da prestane s prodajom  programa Amazon Rekognition službama za sprovođenje zakona jer zakoni i zaštitne mere za sprečavanje zloupotrebe nisu još na snazi", naveli su potpisnici, navodeći kršenje građanskih sloboda kao potencijalnu posledicu.


Pismo je deo apela eksperata zabrinutih zbog činjenice da li Amazonov softver za prepoznavanje lica  pokazuje pristrasnost, što negiraju u Amazonu.

Inače, debata između ove kompanije i ekspretara za veštačku inteligenciju počela je kada su istraživači u MIT-u i Univerzitetu u Torontu u januaru objavili članak u kojem se navodi da je softver Amazon Rekognition, kada mu je zadatak da odluči da li je slika osobe muškarac ili žena, pravio grešku kada se radilo o prepoznavanju žena i ljudi sa tamnijim tonovima kože.

Kao odgovor na to, generalni menadžer odseka za veštačku inteligenciju Amazon Veb Services Mat Vud i njegov potpredsednik za globalnu javnu politiku Michael Punke napisali su seriju postova na blogu u kojima se tvrdi da je taj dokument "obmanjujući".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara