Italija blokira TikTok naloge nakon smrti devojčice

Foto: Pixabay

Italijanski tužioci otvorili su istragu o slučajnoj smrti desetogodišnje devojčice koja je navodno učestvovala u popularnom izazovu na društvenoj mreži TikTok, piše britanski Gardijan.

Italija je privremeno blokirala naloge korisnika TikTok-a čija starost nije mogla da se definitivno utvrdi. Prema TikTok-ovim uslovima i odredbama, korisnici moraju imati najmanje 13 godina.

Italijanska uprava za zaštitu podataka saopštila je u petak da će "blokirati kinesku društvenu mrežu" do 15. februara, do kada će TikTok morati da ispuni zahteve regulatora.

Ovaj izazov na platformi mladi nazivaju "scarfing" ili "igrom gušenja", u kojoj je cilj namerno zaustaviti protok kiseonika do mozga, kako bi se izazvala nesvestica.

TikTok je rekao da nije uspeo da identifikuje nijedan sadržaj na svojoj platformi koji bi mogao podstaći devojčicu da učestvuje u bilo kom takvom izazovu, ali da pomaže vlastima u istrazi.

Italijanska agencija za zaštitu podataka podnela je tužbu protiv TikTok-a u decembru, navodeći "nedovoljnu zaštitu maloletnika" kao glavni, a lakoću s kojom lađi maloletnici mogu napraviti nalog na platformi kao drugi problem.

Smrt devojčice izazvala je snažne reakcije u Italiji i apele za dodatnu regulaciju društvenih mreža.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara