Italija istražuje Booking.com za utaju 153 miliona evra poreza

Foto: Pixabay

Italijanska policija veruje da je kompanija za rezervacijuj smeštaja Booking.com utajila 153 miliona evra poreza na dodatu vrednost (PDV), prenosi Rojters.

Policija Đenove prethodno je saopštila da je "otkrila ogromnu utaju poreza od preko 150 miliona evra u neplaćenom PDV-u od 2013. do 2019. godine, (koju je počinila) strana multinacionalna onlajn turističke agencije sa sedištem u Holandiji", bez pominjanja kompanije po imenu.

Policija je rekla da je poreska kontrola sprovedena u okviru krivične istrage koju su vodili tužioci u Đenovi.

Booking.com je potvrdio da je nedavno dobio izveštaj o reviziji "o kojem nameravaju da razgovaraju u punoj saradnji sa italijanskim poreskim vlastima".

Kompanija tvrdi da su vlasnici hotela i vlasnika privatnih stanova koji koriste njenu platformu sami odgovorni za naplatu i plaćanje PDV-a koji duguju u Italiji i drugim zemljama Evropske unije.

Italijanski potez dolazi nekoliko dana nakon sporazuma Grupe sedam bogatih zemalja o stvaranju globalne minimalne stope poreza na dobit od 15 odsto na poslovanje multinacionalnih veb kompanija, kako bi se smanjilo preusmeravanje profita u ofšor zone sa niskim porezima. 

Istraga se odnosi na PDV na plaćanja između privatnih lica za iznajmljivanje nekretnina koje oglašava onlajn turistički operater sa sedištem u Holandiji, a u vlasništvu američke grupe Booking Holdings koja ima sedište u Delaveru.

Booking.com radi kao posrednik između vlasnika nekretnina i putnika. Sajtovi za privatni smeštaj koji se ne vode profesionalno često nemaju PDV broj, a italijanske poreske vlasti veruju da bi onlajn turistička agencija tada trebalo da deluje kao agent za obračun i plaćanje poreza.

Međutim, policija u Đenovi je proverom 896.500 vlasnika nekretnina koji su sarađivali sa holandskim internet gigantom zaključila da nije platila PDV Italiji.

Tokom ovog perioda, provizija koju je Booking.com u Italiji naplatio od privatnih klijenata iznosila je 700 miliona evra, uz neplaćeni PDV od 153 miliona evra, rekli su anonimni izvori Rojtersu.

Italijanska istraga privukla je pažnju nekoliko evropskih turističkih destinacija, rekao je jedan od izvora, a poreske vlasti tih država neformalno su tražile od istražitelja informacije o tom pitanju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara