FOTO: Wikimedia

Italija usvojila izmenjeni nacionalni budžet

FOTO: Wikimedia
Donji dom italijanskog parlamenta usvojio je zakon o nacionalnom budžetu za 2019, nedelju dana nakon što je Senat, posle burne maratonske sednice, odobrio zakon.

Zakon o nacionalnom budžetu je izmenjen pošto se Evropska unija usprotivila planovima italijanske populističke vlade da uz pomoć velikog deficita ispuni skupa predizborna obećanja, navodi AP.

Zamenik italijanskog premijera i lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo objavio je prošle nedelje, posle glasanja u Senatu, da će budžet za 2019. ipak omogućiti koalicionoj vladi da ispuni svoja obećanja koja uključuju odustajanje od smanjenja penzija i garantovanje minimalnih prihoda za nezaposlene ili one koji su slabo plaćeni. Evropska komisija nedavno je prihvatila predlog Italije da cilj budžetskog deficita utvrdi na 2,04 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u narednoj godini. 

Prvobitni predlog italijanskog budžeta predviđao je budžetski deficit od 2,4 odsto BDP-a u 2019. godini, što je bilo više od 1,8 odsto projektovanih za ovu godinu i što je Komisija odmah odbacila kao očigledno kršenje fiskalnih propisa EU.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara