Izdate poternice za osnivačima kompanije u epicentru "Panamskih papira"

Foto: Pixabay

Nemačka je raspisala međunarodne poternice za dvojicom osnivača kompanije koja je u središtu poreskog skandala otkrivenog curenjem podataka iz Panamskih papira, javlja agencija France Press, a prenosi France24.

Osnivači Mosak Fonseke (Mossack Fonseca) Jurgen Mosak i Ramon Fonseka, osumnjičeni za utaju poreza i udruživanje sa kriminalcima, biće uhapšeni ako uđu u Evropsku uniju.

Njih dvojica imaju panamsko državljanstvo i trenutno se nalaze u nekoj od karipskih država, koje uglavnom nemaju sporazume o ekstradiciji sa većinom zemalja.

Međutim, istražitelji se nadaju da će se Mosak, koji ima porodicu u Nemačkoj, možda predati zvaničnicima kako bi pregovarao o smanjenju kazne.

Panamski papiri, masovno curenje podataka u aprilu 2016. godine, razotkrili su široko rasprostranjenu mrežu za izbegavanje i utaju poreza, koja se lužila složenom strukturom fiktivnih ofšor kompanija registrovanih u poreskim rajevima.

Najmanje 150 istraga otvoreno je u 79 zemalja radi ispitivanja potencijalne utaje poreza ili pranja novca na osnovu Panamskih papira, navodi Američki centar za javni integritet.

Kompanija Mosak Fonseka rekla je 2018. godine da će se zatvoriti zbog "nepopravljive štete" njihovoj reputaciji.

Vlada Paname u međuvremenu nastavlja da traži od međunarodne zajednice da bude je uklone sa više "crnih listi" poreskih rajeva.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara