Izdavači: Digitalna pretplata jedini spas za novine

Foto: Pixabay

Izdavači novina u regionu naveli su da je 2020. godina bila "katastrofalna" zbog rekordnog pada prodaje novina i prihoda od oglašavanja, a ove godine planiraju nove poslovne modele i razvoj novih platformi, uvođenje digitalnih pretplata, kao i dodatnu optimizaciju i smanjenje troškova poslovanja, piše portal SEEbiz.

"Nije papir presudan, već povezivanje korisnika sa brendom", ocenio je direktor Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika Renato Ivanuš na panelu "Quo vadis print 2021", na kom su učestvovali i izvršni direktor slovenačkog Dela Andrej Kren i Robert Čoban, vlasnik Color Press Group, vodećeg izdavača magazinskih izdanja u Srbiji.

Tiraž novina pao je 2020. godine, a padaće i 2021. godine, rekao je Ivanuš, ističući da je to, osim korona-krize i zemljotresa, posledica razvoja tehnologija. 

Međutim, on je naveo da se Večernji list prilagođava procesima digitalizacije i da su izuzetno zadovoljni dosadašnjom "prelaznom fazom".

"Ovo je prelazna faza ka zatvaranju dela sadržaja na našim portalima i uvođenju digitalne pretplate", rekao je Ivanuš, priznajući da je takav "pionirski" pokušaj Večernjeg lista 2016. godine "potpuno propao".

Dodao je i da razvoj digitalnih platformi i plaćanje sadržaja na internetu prati insistiranje na proizvodnji kvalitetnih sadržaja, koji ih izdvajaju od ostalih na tržištu.

Robert Čoban izjavio je da je u novinskom portfelju imao nekoliko tabloidnih izdanja s kojima je počeo da stvara svoju medijsku grupu, ali da je ova kriza pokazala da je budućnost štampanih izdanja drugačija i da zahteva "specijalizovana izdanja".

Kao primer uspeha navodi publikacije koje se bave kuvanjem i kulinarstvom, onih posvećenih kafićima i ugostiteljima, diplomatiji i krojenju i šivenju.

Generalni direktor slovenačkog Dela Andrej Kren naglasio je potrebu za optimizacijom poslovanja, ali i brzu primenu novih poslovnih modela, posebno ističući prošlogodišnji pad tiraža, koji je umesto očekivanih šest do osam procenata bio devet odsto u slučaju Dela i 11,5 odsto u slučaju Slovenskih novica.

Hrvatski izdavači još nisu zvanično objavili podatke o tiražima za 2020. godinu. 

"Još nemamo konačne podatke za 2020. godinu, kako za prodate tiraže, tako i za oglašavanje. Međutim, iako je pad u nekim mesecima u odnosu na isti period 2019. bio dvocifren , situacija se stabilizovala u drugom delu godine, a izdavači su pronašli način da odgovore na pandemiju“, rekla je predsednica Udruženja novinskih izdavača Bojana Božanić.

Ona je ocenila da su se domaći izdavači, uprkos nizu problema, vrlo brzo prilagodili novim okolnostima i potragom za novim poslovnim modelima i izvorima prihoda.

"Svi oni beleže porast poseta svojim veb izdanjima, događaji su se preselili na mrežu, pojavili su se novi formati", rekla je Božanić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Mati

    E sad ce poceti i vi novinar da pocnete da pisete istinu,, jer sa Abo ce propasti medie.. Iovako vec ne kupuju judi novine a sad ni toliko nece✌️,, malo da se razdrmate,, bravoo za vladu