Ilustracija

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 počela radovima u švedskim vodama

Ilustracija
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 ulazi u svoj zenit, posle Finske, mehanizacija za polaganje cevi počela je sa radovima i u švedskim teritorijalnim vodama.

Najveći brod na svetu za podvodno polaganje cevi, Pionirski duh, pridružio se građevinskoj floti Severnog toka 2, koja radi u finskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na izgradnji gasovoda za snabdevanje Evrope ruskim gasom preko Nemačke.

Plovilo dugačko 382 metra nastaviće da instalira cevi za transport prirodnog gasa umesto broda Soliter, koji je prethodno započeo gradnju u Finskoj u septembru, javlja Raša tudej. 

Prema rečima operatera projekta Severni tok 2, brod Soliter je premešten u južni deo švedske ekskluzivne ekonomske zone gde će graditi deonicu od 510 kilometara u okviru tog projekta. Švedski radio SR je objavio u nedelju da je Soliter počeo sa polaganjem cevi u švedskim teritorijalnim vodama i da se očekuje da će se građevinski radovi trajati do leta. 

"Projekat Severni tok 2 odvija se po planu. Dobio je dozvole u četiri od pet zemalja kroz čije vode će prolaziti dve trake cevovoda", kažu u kompaniji Severni tok 2. 

Dodaju da je do sada položeno oko 370 kilometara gasovoda. Gasovod Severni tok 2, koji će se protezati od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora, imaće kapacitet od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. 

Kako se procenjuje, tim gasovodom će se obavljati tranzit 70 odsto prodaje ruskog gasa u EU. 

Ovaj projekat, koji vodi podružnica ruskog energetskog giganta Gasproma, realizuje se u partnerstvu s nemačkim energetskim firmama Vinteršel i Uniper, francuskom multinacionalnom kompanijom Anži, britansko-holandskim naftnim i gasnim divom Rojal Dač Šelom i austrijskom energetskom kompanijom OMV.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara