Jedan od direktora Tencent-a u pritvoru, navodno delio korisničke podatke

Foto: Pixabay

Kineske vlasti privele su jednog direktora tehnološkog giganta Tencent-a, jer je deo istrage o korupciji u koju je umešan i jedan od bivših najviših policijskih zvaničnika u toj zemlji, piše Vol strit žurnal.

Direktor Žang Feng je pod istragom kineskog regulatornog tela od početka prošle godine, zbog navodnog neovlašćenog deljenja ličnih podataka korisnika koje je prikupila Tencent-ova aplikacija ViČet (WeChat).

Žang se sumnjiči da je neovlašćeno predao podatke korisnika bivšem potpredsedniku ministra javne bezbednosti Sun Lijunu, kojeg zvanični Peking trenutno istražuje zbog "kršenja pravila Komunističke partije Kine".

Istražitelji pokušavaju da saznaju koju vrstu podataka je Žang navodno podelio sa Lijunom i šta je Lijun sa tim podacima dalje uradio.

Tencent, koji ima tržišnu kapitalizaciju od oko 900 milijardi dolara, potvrdio je u četvrtak da je Žang pod istragom.

"Slučaj se odnosi na navode o ličnoj korupciji i nema nikakve veza sa ViČetom", rekao je portparol Tencent-a u izjavi za Vol strit žurnal.

Međutim, Tencent tvrdi da Žang nikada nije bio na visokom izvršnom položaju u kompaniji ili na rukovodećem mestu.

Žangov slučaj pokazuje kako se najveće kineske tehnološke kompanije mogu umešati u političke bitke u najvišim ešalonima kineske Komunističke partije.

Kompanije poput Tencent-a imaju pristup velikoj količini podataka korisnika, zbog čega je Peking sve više zabrinut da bi takva preduzeća mogla da zloupotrebe te informacije ili ih podeliti sa trećim stranama, iako same vlasti ponekad zahtevaju uvid u njih.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara