Jura stiže i u Albaniju FOTO: YT

Jura dobila status strateškog investitora u Albaniji

Jura stiže i u Albaniju FOTO: YT

Južnokorejska fabrika za proizvodnju komponenti za automobilsku industriju Jura  dobila je od albanske vlade status strateškog investitora, objavila je advokatska kancelarija Kalo, savetnik ove kompanije. 

Jura će od albanske vlade dobiti brojne podsticaje kao što je pravo na korišćenje državnog zemljišta i na ubrzano izdavanje dozvola i licenci. 

Na sajtu Albanske razvojne agencije za investicije (AIDA) navodi se da je Jura izabrala Albaniju zbog obučene radne snage, niskih troškova, geografske pozicije i podsticaja koje su dobili. 

Prva faza projekta predviđa ulaganja od 6,5 miliona evra i zapošljavanje oko 600 radnika. U drugoj fazi planirane su investicije od 13 miliona evra i da broj zaposlenih poraste na 1.100 zaposlenih, dok dugoročni planovi predviđaju otvaranje još dve fabrike u Albaniji koje bi zaposlile 4.000 Albanaca, navodi se na sajtu AIDA.

Podsećamo, kompanija Jura je krajem prošle godine demantovala natpise pojedinih medija da će deo proizvodnje iz Srbije preseliti u Albaniju. 

Jura u Srbiji ima tri fabrike. U aprilu 2010. Jura je kupila fabriku Zastava elektro u Rači za oko tri miliona evra. Fabrika u Nišu je otvorena 2011. godine i za to je kompanija dobila podsticaje od 10,5 miliona evra. 

Treća fabrika je otvorena u Leskovcu, za šta su južnokorejskoj kompaniji takođe sledovale subvencije od oko 7.000 evra za svakog novozaposlenog radnika.   Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara