FOTO: Pixabay

Jutjub pod istragom zbog kršenja privatnosti dece

FOTO: Pixabay

Američka vlada istražuje internetsku video platformu Jutjub (YouTube) zbog navodnog kršenja zakona koji štite privatnost dece, a istraga je u završnoj fazi, prenosi Biznis Insajder (Business Insider).

Ako se utvrdi da Jutjub narušava privatnost dece, može biti novčano kažnjen od strane Savezne trgovinske komisije.

Taj sajt je kritikovan zbog automatskog usmeravanja kako dece, tako i odraslih prema neprikladnom sadržaju, budući da počinje da pušta  nove video snimke odmah nakon završetka odabranog videa.

Video platforma se oporavlja od brojnih skandala, uključujući i izveštaje o tome da je mreža pedofila dobijala milione pregleda zbog kućnih video snimaka na kojima su se nalazila oskudno obučena ili skoro gola deca. 

PROČITAJTE JOŠ:

Pobeda kreativaca i novinara: Google i Facebook moraće da plate svaki sadržaj

Kako sam proveo letnji raspust: „U kampu za jutjubere!"

I Blumberg (Bloomberg) i Vol Strit Žurnal (The Wall Street Journal) izveštavaju da će Jutjub sada razmotriti prebacivanje sadržaja za decu na Youtube Kids, posebnu aplikaciju sa povećanom umerenošću. 

Američki senator Edvard Marki (Edward Markey), autor Zakona o zaštiti dece na internetu (COPPA), pozvao je Jutjub u otvorenom pismu da osigura bezbednost dece.

Marki je pozvao Gugl, koji je vlasnik Jutjuba, da prestane sa prikupljanjem podataka korisnika starosti 13 godina ili manje, i da izbriše sve do sada prikupljene podatke, čak i ako je korisnik sada tinejdžer.

Ukoliko se Jutjubov sajt ne promeni u skladu sa zahtevima Zakona, Jutjub će morati da uvede nove funkcije za otkrivanje korisnika mlađih od 13 godina i da im zabrani da pristupe platformi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara