Kada bi trebalo da počinje radno vreme?

Teranje zaposlenih da rade pre 10 sati jednako je mučenju i radnici će vrlo brzo biti iscrpljeni, razboleće se ili će se naći pod velikom količinom stresa.

Pre 55. godine, bioritam odrasle osobe nimalo nije sinhronizovan sa uobičajenim radnim vremenom od 9-17 časova, a to predstavlja 'ozbiljnu pretnju' produktivnosti, raspoloženju i mentalnom zdravlju, tvrdi profesor sa Univerziteta u Oxfordu.

Dr. Pol Keli sa Oksforda tvrdi da je vreme za veliku društvenu promenu koja će radno vreme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi. 

Brojni eksperimenti bioritma su pokazali kako se prosečan desetogodišnjak neće moći pravilno da se fokusira na nastavu pre 8:30 sati dok bi šesnaestogodišnjaci za najbolje rezultate trebali da počnu u 10 sati. Za studente bi bilo najbolje da im predavanja počnu oko 11 sati. 

Dr. Keli veruje kako bi jednostavno pomeranje školskih sati podiglo ocene za 10 posto. I sam je to isprobao. Dok je bio nadležan u jednoj srednjoj školi, promenio je početak nastave 8:30 na 10 sati i najbolje ocene podigle su se za 19 posto. 

Isto tako, kompanije koje teraju zaposlene da što ranije započnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i gomilaju zdravstvene probleme, tvrdi profesor. 

"Ovo je veliki društveni problem. Radnici bi trebalo da počnu da rade u 10 sati. U suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako se krećemo prema izmorenom društvu, a time štetimo telu. Nikada nećemo moći da promenimo 24-satni bioritam koji imamo. Naša će se tela uvek prilagođavati suncu”, zaključio je Keli.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara