Foto: Pixabay

Kako će Bregzit uticati na funtu?

Foto: Pixabay
Ako Konzervativna stranka u Ujedninjenom Kraljevstvu odnese pobedu na Državnim izborima 12.decembra, trebalo bi da zajednica Velike Britanije i Severne Irske napusti Evropsku Uniju do kraja januara 2020. Konačno, nakon duge neizvesnosti, predviđa se naglo i značajno jačanje funte. U takvoj situaciji realno je za očekivati da vrednost GBP/USD dostići najmanje 1.400 dok će, s druge strane, EUR/GBP verovatno pasti ispod 0.800.

Ipak, ukoliko izbori ne dovedu do Bregzita, funta će naglo oslabiti.

Trenutno stanje

Predlog zakona o Bregzitu prošao je tek prvu fazu jer je Parlament odbio da prihvati striktan dnevni red za potencijalno odobrenje istog. Prvi među konzervativcima, premijer Džonson raspisao je državne izbore u cilju obezbeđivanja većine za izlazak iz ćorsokaka.
Uz to, produbljivanje nesigurnosti imalo je negativan uticaj na ekonomiju Kraljevstva i to naročito na polju investicija. Nakon sredine 2019. očigledni su i vidljivi bili znaci povećane ranjivosti ekonomskog sistema.

Izbori bi mogli dovesti do izlaska iz krize

Sva pažnja biće usmerena na rezultate državnih izbora 12. decembra. Po poslednjim anketama, Konzervativna stranka ima značajnu prednost nad opozicionom Laburističkom strankom. Ukoliko konzervativci premijera Džonsona osvoje većinu glasova, postoji velika mogućnost da će i dogovor o Bregzitu po kome bi Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Evropsku Uniju do kraja januara naredne godine, brzo biti odobren i sproveden. Sa takvim stanjem stvari, manje je verovatno da će Banka Engleske razmotriti sniženje kamatne stope što bi osnažilo valutu Ujedinjenog Kraljevstva i uticalo na povećanje globalnih investicija.
Potpuno otklanjanje nesigurnosti epiloga Bregzita i kratkoročni ekonomski oporavak doveo bi, na koncu, do izrazitog jačanja funte.

Šta ako konzervativci izgube?

Političko raspoloženje u Velikoj Britaniji i Severnoj Irskoj veoma je neizvesno, a namere i očekivanja birača prilično nestabilni, što može dovesti do male izlaznosti na izborima.
Iako je Konzervativna stranka najveća stranka, ukoliko ne uspe da obezbedi potrebnu većinu, neizvesnost bi se samo pojačala. To bi dalje vodilo ka strmoglavom padu funte jer bi politika Bregzita opet dovela do razdora ekonomije.
Ukoliko bi, hipotetički rečeno, laburisti formirali narednu vladu, nesigurnost bi se, bez sumnje, povećala i dovela do poremećaja dugoročne ekonomske politike. Ako dođe do ovakve situacije, funta će, neminovno, naglo pasti.

Što bi se desilo ako Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Evropsku uniju?

Možda je opasno pretpostaviti, ali najrealniji ishod jeste da Kraljevstvo napusti Evropsku Uniju do kraja januara 2020.
Ukoliko se to zaista i desi, UK će ući u proces tranzicije. Iako više ne bi bilo član Evropske Unije, promene ne bi nastupile odmah i trgovina bi se u prvo vrijeme obavljala po postojećem režimu.
S obzirom na prvobitno utvrđeni datum izlaska iz Unije, a to je mart 2019, prelazni period  trajao bi gotovo 2 godine. Uprkos kašnjenju napuštanja EU, planirano je da se prelazak završi do kraja 2020. Ukoliko se u 2020. ostvari napredak, izvesno je da će rezerve ponovo porasti.
Ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo ne bude sposobno da osigura povoljan trgovinski sporazum, pogoršaće se srednjeročno poverenje u očekivanja što bi dovelo do ranjivosti funte koja bi bila preslaba za značajan oporavak prodaje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara