Kako smog utiče na tržište nekretnina u Pekingu?

Zbog visokog nivoa zagađenosti vazduha u kineskim industrijskim centrima, cene nekretnina u nezagađenim primorskim gradovima vrtoglavo rastu.

Zagađenost u kineskoj prestonici Pekingu često prelazi dozvoljni nivo koji je propisala Svetska organizacija za zdravlje. Prošle godine Peking je 183 dana imao viši nivou zagađenosti vazduha od dozvoljenog, preneo je AFP.

Zbog toga se mnoge imućne porodice, posebno mladi, odlučuju na kupovinu nekretnina u zdravijim regijima, a posebno u primorskim gradovima. 

Cena nekretnina je najviše porasla na ostrvu Hainan na tri sata vožnje avionom od Šangaja. Na ovom ostrvu koje važi za kineske Havaje cene nekretnina su dvostruko skočile od polovine 2012. dostižući vrednost od 235.000 evra za 100 metara kvadratnih stambenog prostora. 

Kina plaća danak svog ubrzanog industrijskog razvoja i to je priznao i kineski premijer Li Kećijang koji je objavio rat zagađenju zbog rastuće zabrinutosti stanovništva koje se guši u smogu, kao i zbog bezbednosti hrane. 

Posle 30 godina industrijalizacije i ubrzane urbanizacije, stanovnici Kine, druge privredne sile u svetu, u kojoj se 70 odsto energije još dobija od uglja, guše se u teškom atmosferskom zagađenju. 

Svake godine u Kini se u vazduh emituje čistih 22 miliona tona sumpor-dioksida, dok se iz preostale dve trećine od ukupne emisije, ili 40 miliona tona, uklanja sumpor.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara