Foto: Pixabay

Kako “tezgarenje“ poboljšava mentalno zdravlje radnika

Foto: Pixabay
Samozaposleni radnici ekonomije tezgi u Velikoj Britaniji  (tzv. gig ekonomija) imaju bolje mentalno zdravlje od svojih vršnjaka, manje piju, imaju veći nivo poverenja i generalno pokazuju manje znakova stresa, pokazuje nova studija istraživača na poslovnoj školi INSEAD, a piše Forbes.

Ekonomija tezgi (Gig ekonomija) jedan je od polarizujućih trendova u savremenom radnom životu. Ovakav način rada podrazumeva kratkotrajne i privremene poslove, kao i stalno prilagođavanje rasporeda u poslednjem trenutku.

PROČITAJTE JOŠ:Neki je karakterišu kao dehumanizaciju i nestabilni posao koji podriva mnoge od reformi tržišta rada koje su pobedile u prošlom veku, dok drugi smatraju da se gig ekonomija tiče liberalizacije i oslobađanja od poslova koje mrzimo da bismo sledili svoje strasti.

Dobici ovakvog načina rada najistaknutiji su kod žena, starijih radnika i onih koji poseduju univerzitetsko obrazovanje, ali i mlađi i manje sposobni muškarci.

Oni koji su obavljaju kratkoročne poslove postigli su 33 odsto više od onih koji su stalno zaposleni. Rezultat je rastao i ako je radnik bio na privremenom radu, pri čemu je polovina ispitanika navela nezavisnost i fleksibilnost kao ključne aspekte rada. 

Stepen zadovoljstva bio je do 8 odsto za muškarce i 8,5 odsto za žene. Nije bilo povećanja zadovoljstva kod onih koji nemaju bilo kakvu kontrolu nad svojim poslom. 

Ispitivači su razgovarali sa zaposlenima sa punim radnim vremenom, izvođačima radova i samozaposlenim radnicima koji su imali kontrolu nad svojim radnim rasporedom i radnicima na ugovorima kojima je nedostajala ta kontrola. Uzorak je uključivao i osobe različitog stepena radnog staža.

Nedavno istraživanje sa Oksfordskog univerziteta posebno se bavi digitalnim radom koji omogućava ljudima da rade internacionalno, bilo da se radi o razvoju softvera, onlajn prevođenju ili nizu drugih poslova. Trenutno postoji oko 70 miliona ljudi registrovanih u onlajn platformi za rad.

Istraživanje je pokazalo da, iako je fleksibilnost i autonomija rada u velikoj meri privlačna radnicima, postoje posledice koje nisu vidljive od samog početka. "Naši rezultati pokazuju da je autonomija rada u gig ekonomiji često rezultat dugih, neredovnih i anti-socijalnih radnih sati, što može dovesti do manjka sna i iscrpljenosti”, kažu autori.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara