Kamatna stopa u Engleskoj uvećana za rekordnih 50 baznih poena

Pixabay

Banka Engleske podigla je u četvrtak kamatne stope za 50 baznih poena, što je najviše u poslednjih 27 godina, kako bi se uspostavila rastu inflacije, piše Rojters. 

Odbor za monetarnu politiku glasao je 8 prema 1 u korist podizanja referentne kamatne stope sa 1,25 na 1,75 odsto. Ovo je šesto podizanje kamantnih stopa od decembra.

Inflatorni pritisci u Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropi su se značajno povećali od maja, kada je odbor poslednji put zasedao, navodi se u saopštenju engleske centralne banke. 

Velepordajne cene gasa su se od maja skoro udvostručile, zbog restrikcija u isporukama iz Rusije i rizika da će se tako i nastaviti, piše centralna banka Ujedinjenog Kraljevstva. 

"Kako se ovo prenosi na maloprodajne cene energije, to će produbiti pad realnih prihoda britanskih domaćinstva i dodatno povećati inflaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu", navodi se. 

ECB podigla kamatne stope za 50 baznih poena
NBS: Pala cena zlata zbog straha investitora

Banka očekuje da inflacija bude na nešto više od 13 odsto do kraja godine, a da će na povišenim nivoima ostati i tokom većeg dela 2023. 

Rast BDP-a u Ujedinjenom Kraljevstvu usporava, poslednji rast u cenama gasa pogoršao je izglede za privredne aktivnsoti Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku Evrope. 

"Predviđa se da će Ujedinjeno Kraljevstvo ući u recesiju od četvrtog kvartala ove godine, kao i da će stvarni prihodi domaćinstava, nakon oporezivanja, oštro da padnu u 2022. i 2023. godini, dok će rast potrošnje postati negativan". 

Britanija se suočava sa rizikom da uđe u recesiju, a prema prognozama ekonomija bi mogla da krene da pada u poslednjem kvartalu 2022. godine, i smanjivala bi se tokom cele 2023, što bi bila najduža recesija nakon globalne finansijske krize.

Rast potrošačkih cena je u junu u Britaniji dostigao četrdesetogodišnji maksimum od 9,4 odsto, što je već sada četiri puta više od ciljane inflacije Banke Engleske od 2 odsto.

Banka Engleske je prethodno predviđala da će inflacija dostići vrhunac na negde iznad 11 odsto, a da britanska privreda neće rasti pre 2025. godine, najranije. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.