FOTO:Vikimedia

Kanada izručuje direktorku kompanije Huavei Americi

FOTO:Vikimedia
Kanadski ministar pravosuđa zvanično je počeo proces izručenja SAD Meng Vanžou, finansijske direktorke kompanije Huavei.

Meng je 1. decembra uhapšena u Vankuveru na američki zahtev.

Mesec dana nakon što je američko pravosuđe objavilo dug popis tačaka optužnice protiv Huaveja i finansijske direktorke, "zvaničnici kanadskog ministarstva pravosuđa izdali su sudski nalog čime zvanično počinje proces izručenja", saopštila je kanadska vlada, piše Seebiz. 

Američko ministarstvo pravosuđa optužuje Huavej i njegovu finansijsku direktorku da su zaobišli američke sankcije Iranu, ali i da su preko dve podružnica ukrali industrijsku tajnu američke telekomunikacijske kompanije T-Mobilea. 

Advokati koji zastupaju Meng izrazili su razočaranje i ocenili da su američke optužbe politički motivisane. 

"Naša klijentkinja tvrdi da je nedužna i da je američki sudski proces i izručenje zloupotreba procesnog prava", naveli su. 

Kanadska vlada odbacila je kineski zahtev da Meng bude oslobođena i tvrdi da nema uticaja na pravosuđe. 

Meng, ćerka osnivača Huaveja Rena Žengfeja, uhapšena 1. decembra, puštena je uz kauciju sredinom decembra u Vankuveru gde poseduje dve rezidencije. 

Odnosi Kine i Kanade zahladneli su nakon njenog hapšenja i Kina je uhapsila dvoje kanadskih državljana, a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara