FOTO: pxhere

Kanada legalizovala marihuanu, već došlo do nestašice

FOTO: pxhere

Oduševljenje prelazi u razočarenje zbog praznih prodavnica marihuane.

U Kanadi je od srede marihuana legalna, ali pojavio se problem: ponuda ne zadovoljava potražnju. 

Kupci su satima čekali u redu. Neke prodavnice su već prvog dana rasprodale zalihe, a nestašice su se nastavile i u četvrtak. 

Oni koji su marihuanu pokušali da naruče preko interneta su takođe imali problema, jer su internet stranice pale zbog prevelikog saobraćaja 

Kupcima je poručeno da će isporuke kasniti do pet dana, jer se sprema štrajk poštanskih radnika. 

Ipak, mnogi su profitirali: samo u Nova Skoši, jednoj od najmanjih kanadskih provincija, prvog dana je prodato marihuane u vrednosti od više od 660 000 kanadskih dolara (oko pola miliona američkih). 

Nestašice su pogodile i Njufaundlend i Saskačivan, kao i severnu oblast Nunavut. 

U četvrtak su ispred mnogih prodavnica bili redovi, jer su se oni koji su prethodnog dana ostali kratkih rukava vratili da pokušaju ponovo. 

Nisu samo prodavci profitirali od legalizacije. 

Devetogodišnja članica izviđača Elina Čajlds je prikupila 120 kanadskih dolara prodajući kolačiće ispred prodavnice kanabisa u Edmontonu u provinciji Alberta. 

Postoje i neka ograničenja, tako da nije trebalo dugo čekati na prvu prekršajnu kaznu: jedan vozač iz Manitobe morao je da plati 672 kanadska dolara jer je konzumirao marihuanu u vozilu. 

Saobraćajna policija Vinipega saopštila je da je prva kazna izrečena oko jedan posle ponoći u sredu, samo sat nakon što je konzumiranje marihuane legalizovano. 

"Naplatili smo prvu kaznu. Kao i alkohol, kanabis je dozvoljeno konzumirati, ali kao i alkohol, to se ne sme činiti u vozilu", poručila je policija preko Tvitera. 

Kanadske pokrajine i opštine su se mesecima pripšremale za ukidanje prohibicije kanabisa, a pravila se razlikuju od mesta do mesta. 

Legalizaciju je tokom predizborne kampanje obećao premijer Džastin Trudo, koji tvrde da su prethodni zakoni o drogama bili neefikasni. 

Rekao je da je novi zakon sastavljen tako da decu spreči da koriste droge, a kriminalce da profitiraju. 

Međutim, bilo je i otpora, naročito od strane zdravstvenih radnika.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara