Kina će dati dve milijarde dolara za borbu protiv korone, Australija traži istragu

Foto: kremlin.ru

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da će ta zemlja obezbediti dve milijarde dolara tokom naredne dve godine kako bi pomogla drugim zemljama da se izbore sa poseldicama pandemije koronavirusa.

Kako prenosi CNBC, kineski lider je na ceremoniji otvaranja sastanka Svetske zdravstvene organizacije, održanog putem video konferencija, rekao da će novac biti namenjen za ekonomski i socijalni razvoj pogođenih država, a naročito zemljama u razvoju, rekao je Si.

On je dodado i da će vakcina protiv koronavirusa, ukoliko je sama razvije, biti "globalno javno dobro", obzirom da pojedine kineske kompanije prednjače u razvoju i testiranju sredstava protiv COVID-19.

Skupština Svetska zdravstvene organizacije, tela zaduženog za donošenje odluka unutar specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija, počela je danas.

Sastanak 194 države-članice obično se održava u Ženevi, a tokom njega se delegati dogovaraju o vodjstvu, prioritetima i budžetu međunarodne zdravstvene organizacije organizacije.

Ove godine, zbog koronavirusa, skraćena sesija održava se pretežno putem video-konferencijama i trajaće samo dva dana.

Australija je na Skupštini podnela predlog da se o izbijanju pandemije sprovede nezavisna istraga, koju je podržalo više od 100 zemalja, prenosi Axios.

Očekuje se da će Sjedinjene Američke Države na skupu još jednom optužiti zvanični Peking da je svojim ponašanjem ostatak međunarodne zajednice doveli u zabludu u vezi sa zdravstvenom opasnosti, te da druge zemlje zbog toga nisu pripremile adekvatan odgovor.

Rojters navodi da su kineski zvaničnici u međuvremenu optužili Australiju da "želi da oponaša ono što su i Amerikanci tvrdili i da im samo pomognu u isceniranom političkom napadu na Kinu".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara