"Kina je već pretekla SAD u razvoju veštačke inteligencije"

Foto: Pixabay

Kina je daleko odmakla Americi u razvoju veštačke inteligencije, tvrdi za Fajnenšl Tajms Nikolas Čejlan (Nicholas Chaillan), doskorašnji šef za razvoj softvera u ministarstvu odbrane SAD. On kaže da je podneo ostavku na tu funkciju jer je revoltiran sporom tehnološkom reformom u američkoj armiji.

Sagovornik Fajnenšl tajmsa je proveo tri godine u Pentagonu, radeći na jačanju sajber bezbednosti. Kao glavni oficir koji je u američkom vazduhoplovstvu bio zadužen za softver kaže da se Peking sigurno kreće prema globalnoj dominaciji u oblasti veštačke inteligencije, mašinskog učenja i sajber veština.

Tridesetsedmogodišnji Čejln je kaže kako neuspeh SAD u odgovoru na eventualnu kinesku sajber pretnju može da dovede u opasnost budućnost njegove dece. Smatra da SAD protiv Kine za 15 do 20 godina "neće imati nikakve šanse u oblasti veštačke inteligencije".

Čejln tvrdi i da će Kina biti u stanju da kontroliše sve, od medija do geopolitike u svetu. Napominje da kineska tehnologija daleko nadmašuje inače skupe američke hardvere koji se koriste u izradi vojnih aviona pete generacije, poput F-35.

Veštačka inteligencija rešava brojne probleme, ali donosi i rizike

Prema njegovim rečima američka tehnološka kompanija Gugl (Google) je nespremna da sarađuje sa američkim ministarstvom odbrane na razvoju veštačke inteligencije.

Problem su i "beskrajne rasprave o etičkim problemima veštačke inteligencije koje usporavaju SAD".

Kineske kompanije su, nasuprot tome, kako naglašava, u obavezi da sarađuju sa Pekingom i masovno su ulagale u veštačku inteligenciju, bez obzira na njene etičke nedoumice. Čejln je rekao da će uskoro u američkom Kongresu govoriti tim navodima.

Ipak, dodao je kako je vojska SAD i dalje tri puta jače od kineske. Smatra kako je njegova zemlja mnogo novca potrošila u pogrešnim oblastima. Ocenjuje de je nužnim reformama i promenama u Pentagonu, američkom ministarstvu odbrane, glavni neprijatelj birokratija.

Moskva testira zakone o veštačkoj inteligenciji
Rusija razvija veštačku inteligenciju koja će predviđati pandemije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.