FOTO: DHS

Kina možda iskoristi najjaču kartu u trgovinskom sukobu sa SAD

FOTO: DHS

Kina je nagovestila da nije isključila mogućnost da organiči izvoz metala „retke zemlje" u Sjedinjene Američke Države, što bi nanelo tešku štetu američkoj tehnološkoj, odbrambenoj i proizvodnoj industriji.

Radi se o 17 metala koji se koriste u izradi baterija, pametnih telefona, električnih automobila, borbenih aviona i naprednog naoružanja, a Sjedinjene Američke Države uvoze 80 odsto tih materijala iz Kine, piše Biznis insajder (Business Insider).

Jedan zvaničnik kineske Nacionalne komisije za reforme i razvoj, koja nadgleda ekonomsku politiku zemlje, nagovestio je da ovi metali mogu biti deo kontramera koje će Kina uvesti kao odgovor na različite sankcije koje su njenim firmama uvele SAD. 

„Ako neko želi da koristi naše metale retke zemlje za svoje proizvode, a onda koristi te proizvode da usporava razvoj Kine, mogu vam reći da kineski narod neće biti zadovoljan", rekao je ovaj zvaničnik.

PROČITAJTE JOŠ:

Potiskivanje Huaveja vraća se kao bumerang SAD-u

Strane kompanije: Kina nas tera da delimo tehnologiju

Špekulacije o mogućnosti da Kina iskoristi retke metale kao adut u trgovinskom ratu počele su prošle sedmice kada je predsednik Kine Si Đinping posetio fabriku materijala od elemenata „retke zemlje".

Nakon te posete naglo je porasla vrednost deonica kineskih kompanija koje se bave obradom materijala „retke zemlje".

Vašington i Peking nametnuli su jedan drugom različite tarife na robu tokom trogvinskog rata koji su započele Sjedinjene Države 2018. godine.

Američki predsednik Donald Tramp stavio je na crnu listu kinesku tehnološku kompaniju Huavej (Huawei),  koju SAD optužuje za saradnju sa Iranom.

Zvaničnik Huaveja Song Liuping izjavio je danas da će sankcije protiv te kompanije potencijalno oštetiti milijarde korisnika ali takođe ugroziti hiljade radnih mesta u SAD.

„Sprečavanjem američkih kompanija da posluju sa Huavejem, vlada (SAD) će direktno ugroziti više od 1.200 firmi u SAD. To će pogoditi desetine hiljada radnih mesta u Americi," rekao je Song.

 

On je najavio da će Huavej pojačati rad na tužbi koju je ta firma podnela protiv SAD u martu, tražeći da se ukine zabrana američke vlade svojim zvaničnicima i vojnom osoblju da koristi Huavej aparate.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara