FOTO:Pixabay

Kina se fokusira na domaće tržište u narednih 5 godina

Foto: Pixabay

Dok Kina sprema svoj četrnaesti petogodišnji plan, istraživači predviđaju više neprijateljski nastrojenu situaciju u svetu. Peking je pozvan da pojača domaću privredu kako bi se poboljšalo ekonomsko stanje nakon pandemije korona virusa, javljaju Južnokineske jutarnje novosti.

Izveštaj Kineske akademije društvenih nauka predviđa masivne promene na svetskom nivou u međunarodnim sistemima u narednih pet godina. Iako se ne spominje korona virus, naglašava se da bi Kina trebalo da se okrene ka sebi I fokusira na razvijanje domaće ekonomije nakon virusa.

Između 2021. i 2025. godine globalna ekonomija koja je pomogla Kini da preraste u svetsku ekonomsku silu biće radikalno drugačija, navodi se u izveštaju, što znači da se mora prilagoditi ako želi dalje da napreduje.

Kina je jedina velika ekonomija koja objavljuje petogodišnji plan ekonomske politike i to radi od 1953. godine, u tradiciji pozajmljenoj od Sovjetskog Saveza. Kineski planovi su široke strateške smernice, za razliku od prethodno detaljno razrađivanih radnih listova komandne ekonomije u Moskvi.

Kina je trenutno u završnoj godini svog trinaestogodišnjeg plana. Očekuje se da će 14. plan biti objavljen početkom 2021. godine, ali razmišljanje o izazovima i političkim opcijama je u toku među akademskom zajednicom i zvaničnicima državnog planiranja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara